Pensionarii – o noua criza UE!

Pensionarii – o noua criza UE!

0 321

Incepand cu 2015, numarul deceselor va fi mai mare decat cel al nasterilor, la nivelul Uniunii Europene, astfel incat, pana in 2060, unul din trei europeni va avea peste 65 de ani, economia si finantele publice urmand a fi suprasolicitate, avertizeaza Comisia Europeana. Romania va fi unul din statele cu cele mai mari scaderi ale populatiei.
Oamenii traiesc din ce in ce mai mult, iar fertilitatea este in scadere constanta in Europa, astfel incat cresterea naturala a populatiei se va opri in jurul anului 2015, urmand ca, incepand cu 2035, fluxurile migratoare sa devina insuficiente pentru a contrabalansa sporul negativ al populatiei, potrivit unui raport al Eurostat.
Daca tendintele actuale se vor mentine, raportul actual de patru cetateni activi la un pensionar se va reduce pana la doi la unul in urmatorii 50 de ani, rezultatul fiind o adevarata ‘bomba cu ceas’ in ceea ce priveste pensiile, in toata Europa.
Situatia cea mai complicata va fi inregistrata in Bulgaria, Cehia, Letonia, Lituania, Polonia, Romania, Slovenia si Slovacia, in aceste tari emigratia putand contribui la atingerea unui raport de 1,5 cetateni activi la un pensionar.
La polul opus s-ar putea afla tari precum Danemarca, Irlanda, Cipru, Luxemburg si Marea Britanie, unde cresterea populatiei este probabil sa se mentina, mai ales datorita nivelurilor inalte ale imigratiei.
Potrivit proiectiei, Marea Britanie ar deveni membra UE cu populatia cea mai mare – 77 milioane de locuitori, in comaratie cu 61 de milioane astazi. Germania, cea mai populata tara acum, ar putea avea o scadere a populatiei de la 82 la 79 de milioane pana in 2035, ajungand la doar 70,7 milioane pana in 2060.
Daca in Romania astazi sunt aproximativ 21,4 milioane de locuitori, Eurostat prognozeaza ca vom ajunge la 19,6 milioane in 2035 (scadere cu 8,4%) si sub 17 milioane in 2060 (scadere de 21%).
Desi s-a aratat prudenta in privinta acuratetii acestor proiectii, Comisia Europeana si-a exprimat ingrijorarea legata de povara pe care o va pune procesul de imbatranire asupra economiei si bugetului. „Suntem preocupati sa aflam daca statele membre vor fi capabile sa acopere costurile legate de imbatranire,” a spus purtatoarea de cuvant a Comisiei in domeniul economic.
Potrivit acesteia, imbatranirea reprezinta o problema la fel de mare ca si provocarile globalizarii si ale schimbarii climatice, dar multe tari europene sunt sceptice atunci cand vine vorba sa isi deschida granitele pentru muncitorii straini. „Pactul Imigratiei si Azilului”, discutat in prezent la nivelul UE, ar putea introduce reguli stricte in privinta imigratiei, in incercarea de a stavili valurile migratoare catre continent.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.