Pe ce se mai duc banii românilor – soluţiilor de automatizare a...

Pe ce se mai duc banii românilor – soluţiilor de automatizare a administraţiei publice centrale

0 87

Cunoscutele procesele de digitalizare (automatizare) din administrația publică centrala/județeană/locală s-au dovedit a fi un fel de „gaură neagră” a finanțărilor din bani publici, comparabilă doar cu miile de studii care se fac pe te miri ce teme și care se tot repetă aproape la nesfârșit. Acum cănd avem chiar și o Autoritate pentru Digitalizarea țării ne putem gândi că cineva va stopa această ridipă și va trece la o gestiune unitară a proiectelor cu aplicabilitate la nivel național.

Debirocratizare în instituțiile centrale
Implementarea soluţiilor de automatizare în domeniul administraţiei publice centrale va asigura o reducere a timpilor de procesare sau a erorilor de procesare şi, practic, facem un pas important în debirocratizarea aparatului administrativ central, ne spune, Dragoş Cristian Vlad, preşedintele Autorităţii pentru Digitalizarea României (ADR), la conferinţa de deschidere a proiectului „Automatizarea proceselor de lucru în administraţia publică”.
Implementarea soluţiilor RPA în domeniul administraţiei publice centrale va asigura o productivitate sporită (reducerea timpilor de procesare, reducerea erorilor de procesare) îmbunătăţiri operaţionale (accesarea în timp real a informaţiilor necesare, vizibilitatea crescută cu privire la stadiul procesării documentelor) şi îmbunătăţirea fluxurilor de lucru executate la ora actuală preponderent manual.
ADR are ca misiune digitalizarea administraţiei publice centrale, iar prin această investiţie aducem tehnologii de ultimă generaţie în ministerele din România.
Practic, facem acum un pas important în debirocratizarea aparatului administrativ central, dar în ţinta noastră sunt incluse şi structurile locale, la care cetăţeanul şi mediul de afaceri au prioritate zero şi acces direct”
, a afirmat Vlad, citat într-un comunicat de presă al ADR.
Proiectul „Automatizarea proceselor de lucru în administraţia publică” este finanţat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), Investiţia 18 „Transformarea digitală şi adoptarea tehnologiei de automatizare a proceselor de lucru în administraţia publică”, Componenta 7 – Transformarea digitală.
Prin intermediul acestei investiţii vor fi implementate soluţii de sprijinire a automatizării proceselor de lucru robotice şi a inteligenţei artificiale pentru 18 instituţii publice din administraţia centrală.
Potrivit ADR, obiectivul general al proiectului constă în sprijinirea transformării digitale, creşterea productivităţii, a rezilienţei, reducerea erorilor şi a timpului de prelucrare a cererilor (cetăţenilor) adresate autorităţilor publice, prin adoptarea de soluţii de automatizare a proceselor de lucru robotice – RPA (automatizarea sarcinilor laborioase, repetitive şi bazate pe norme).
Rezultatele aşteptate de iniţiatori sunt:
* standardizarea proceselor, ca parte a continuităţii operaţionale cu avantajul asigurării transparenţei şi predictibilităţii serviciului public pentru cetăţean;
* creşterea eficienţei prin centralizarea datelor şi asigurarea unui format standardizat al acestora;
* creşterea productivităţii, permise prin automatizarea proceselor;
* eficientizarea furnizării serviciilor publice furnizate de către autorităţile publice;
* reducerea costurilor necesare asigurării serviciilor publice furnizate;
* reducerea timpului în care cetăţenii/operatorii economici beneficiază de aceste servicii;
* îmbunătăţirea interacţiunii dintre cetăţeni/mediul de afaceri cu autorităţile/instituţiile publice.
Valoarea totală a contractului de finanţare este de 107,43 milioane de lei (fără TVA), echivalentul a 21,9 milioane de euro, din PNRR, la care se adaugă 20.411.785,50 lei (4,161 milioane de euro), reprezentând valoarea neeligibilă a TVA.
Durata de implementare a proiectului este de 31 de luni, în perioada 30 mai 2023 – 31 decembrie 2025.
Vedeți ce frumos sună, standardizarea proceselor, creşterea productivităţii, eficientizarea furnizării serviciilor publice, reducerea costurilor, reducerea timpului, îmbunătăţirea interacţiunii dintre cetăţeni etc, am fi dorit ca pe lângă toate acestea să se spună și de câți birocrați scapă instituțiile. (Vlad T.)

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.