Luni, 7 septembrie, începe Săptămâna Națională a Voluntariatului, ediția a 19-a

Luni, 7 septembrie, începe Săptămâna Națională a Voluntariatului, ediția a 19-a

0 185

Eveniment tradițional, Săptămâna Națională a Voluntariatului, programează, începând de luni, 7 septembrie, peste 120 de activități în localități din toată țara, evenimente care pe lângă celebrarea muncii voluntarilor aduc în atenția comunității ideea de dezvoltare durabilă.

Mai mult de 100 de organizații și școli vor desfășura activități în săptămâna 7-13 septembrie 2020, chiar și în condițiile dificile din acest an, dar respectând cu strictețe toate regulile de siguranță în vigoare. Voluntarii vor sărbători prin ceea ce știu ei să facă cel mai bine, prin bucuria de a fi de ajutor altora. Iar organizațiile cu care aceștia lucrează vor avea ocazia să le mulțumească încă o dată pentru contribuția lor.

Tema ediției 2020: ”Orașe și comunități durabile” , cu proiecte înscrise de participanți, prin care să vorbească despre o temă importantă pentru toți, și anume dreptul la locuire și viitorul locuirii la noi în țară, dar și în lume. Până în 2030 se estimează că 1 din 4 oameni nu vor avea un loc decent în care să trăiască. În prezent, la nivelul planetei, mai mult de jumătate din oameni locuiesc în zone urbane, iar dintre aceștia mai mult de jumătate trăiesc în ghetouri. Până în 2050 numărul orășenilor va crește cu peste 2.5 miliarde. Peste 1.6 miliarde de oameni de pe întreg globul trăiesc în condiții nedemne. Peste 2 miliarde de oameni nu au acces la toalete și apă. În România peste 60.000 de familii trăiesc în locuințe informale. 14 milioane de oameni își pierd anual locuința în urma dezastrelor naturale. Toate acestea sunt motive suficiente pentru a aborda această temă, pentru a vorbi despre locuire și pentru a ne pune întrebarea cum putem contribui la schimbarea situației.

Alte organizații vor organiza în săptămâna voluntariatului acțiuni deja tradiționale pentru ei, sau activități specifice domeniului lor de activitate, dar la fel de utile comunității și binevenite.

Locul în care trăim, orașul, satul sau comunitatea, ajunge să ne modeleze pe fiecare. Ne oferă ocazii sau provocări. Ne face să ne simțim ca acasă, sau să simțim un dor profund de a călători și explora. Locul în care suntem ne permite să avem legături strânse cu cei din jur, sau dimpotrivă, un confortabil anonimat. Ne învață despre unele lucruri și uită de altele. Ne prezintă un fel de a trăi, pe care, în mare măsură, îl adoptăm fără să ne dăm seama. Ne învață să ne bucurăm de natură sau de creativitatea arhitecților dintr-un oraș. Pe de altă parte, nu trebuie să uităm că și noi definim, împreună locul în care trăim. 

,,În această ediție, vă invităm să descoperim împreună mai multe despre orașele și comunitățile noastre, să ne gândim la cum ne dorim să arate ele în viitor și să vedem cum le putem influența”, spun organizatorii evenimentului 2020.

D.D.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.