Inscrierea la facultate 2010 – cum sa fii pregatit

Inscrierea la facultate 2010 – cum sa fii pregatit

0 350

Emotiile pentru absolventii claselor a XII-a care au aflat rezultatele finale si dupa depunerea contestatiilor nu se opresc aici. Acestia mai un „hop” de trecut prin inscrierea la unele din zecile de facultati din cadrul universitatilor din Romania. Cu totii spera ca vor obtine un loc bun la una dintre facultatile de prestigiu din tara, si daca s-au pregatit temeinic, poate nici nu va fi nevoie sa plateasca pentru acel loc.
Termenul-limita pentru depunerea dosarelor se apropie, asa ca ar fi bine sa fiti pregatiti atunci cand va prezentati cu documentele necesare in fata comisiei de inscriere.
Important este sa nu lasati totul pe ultima suta de metri, astfel incat atunci cand va prezentati la secretariatul facultatii alese si observati ca sunt acte care va lipsesc sa mai aveti suficient timp pentru a vi le procura sau a le legaliza la notar, daca este cazul.
La intocmirea dosarului pentru admitere se cer, in general, urmatoarele acte: diploma de Bacalaureat (in original sau copie legalizata; se accepta si adeverinta, in cazul in care liceele nu au eliberat inca diplomele), foaie matricola (acolo unde admiterea se face pe baza mediilor din liceu), certificat de nastere (copie legalizata), adeverinta medicala tip, fotografii tip buletin, copie dupa buletin, certificat de casatorie in copie legalizata si chitanta care demonstreaza plata taxei de inscriere.
In cazul in care absolventul de liceu se inscrie la doua sau mai multe facultati, el va trebui sa depuna copii dupa acte insotite de adeverinta de la facultatea unde a lasat documente in original.
Facultatile, in functie de profil, mai pot solicita si alte documente la dosar, de aceea este recomandat sa consultati din timp site-ul institutiei.
Se iau in calcul pentru optiunile in facultatile cu prestigiu mediile obtinute in liceu, rezultatele de la BAC, iar unele facultati pot cere si o lucrare scrisa sau orala suplimentara.
O noutate din acest an este si faptul ca elevii eminenti, cei care au obtinut note mari in timpul liceului se pot inscrie direct la facultati din tarile europene. In Franta, de pilda, se poate trimite la facultati o cerere de intentie, un listing de la colegiu cu mediile din timpul anului, pe materii si cu rezultatele de la BAC (traducere legalizata), o declaratie de cunoastre a limbii franceze. Candidatul se va prezenta inainte de inceputul anului universitar pentru un interviu in limba francezaunde va fi evaluat.
In Germania procedura este mai complicata, pe langa mediile obtinute si rezultatul de la BAC, pe langa cunostiinte de limba germana, camdidatul trebuie sa se prezinte la un examen scris si oral. Aceeasi procedura este si pentru o parte din universitatile din Statele Unite sau Canada.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.