Generalul Mircia Chelaru, întrebare-cheie pentru SRI: Sunt corporațiile petroliere străine amenințări la...

Generalul Mircia Chelaru, întrebare-cheie pentru SRI: Sunt corporațiile petroliere străine amenințări la siguranța națională?

0 368

Sunt tot mai multe intervențiile unor parlamentari care vizează nu doar securitatea naționala ci cea a vulnerabilităților energetice. Fostul comandant al forțelor armate române, totodată și fost director al contraspionajului în SRI, l-am numit pe generalul Mircia Chelaru ( fost Șef al Statului Major General al Armatei Române), deputat independent, solicită oficial SRI să spună în ce măsură ”activitatea grupurilor petroliere active la nivel național și rețeaua de distribuție și comercializare a carburanților constituie o vulnerabilitate națională ca sursă de riscuri severe?”.
„În România, comercializarea carburanților este gestionată de întreprinderi cu capital preponderent supranațional, care operează pe teritoriul național, cum ar fi OMV Petrom, Rompetrol, Lukoil, MOL, Gazprom și SOCAR.
Pe piață sunt prezenți și alți agenți economici neintegrați vertical, la nivel local sau regional, cu una sau mai multe stații de distribuție carburanți (așa numiții „benzinari independenți”), de regulă în parteneriate cu aceleași organizații.
De asemenea, aceste grupuri petroliere, active în Romania, au înființat Asociația Română a Petrolului (OMV Petrom, Rompetrol, MOL și Gazprom), care dețin împreună circa 70-80% din piața națională a carburanților, constituindu-se într-un cartel informal și ilicit”
afirmă deputatul într-o foarte recentă interpelare parlamentară.
„Având în vedere complexitatea politicilor pe care statul român le aplică în domeniul energiei, care presupun extemalizarea unor funcții ale statului român către aceste grupuri petroliere, este necesară cunoașterea vulnerabilităților și riscurilor din punct de vedere al apărării naționale, a ordinii publice și al siguranței naționale” spune deputatul.
Generalul Chelaru mai precizează că scopul interpelării parlamentare este ”Emiterea de către Parlamentul și Guvemul României a unui act normativ prin care să se stabilească modul de acțiune și operare a politicilor energetice, astfel încât să fie prevenit riscul de funcționare a companiilor petroliere, în detrimentul interesului național”.
Interpelarea este firească în contextul în care guvernanții sunt mai degrabă indiferenți față de ultimele evoluții a tarifelor la energie electrică și gaze naturale. După ce „guvernele mele” (ale lui Iohannis) Orban-Cîțu, au liberalizat total aiurea, fără discernământ și mai ales făra o gândire pe termen scurt sau mediu de protecție a consumatorilor casnici și a firmelor, se impune urgent realizarea unei strategii naționale pe un termen definit (ex. 10 ani) in domeniul energiei. O strategie care să clarifice evoluțiile surselor (energie electrică și gaz metan), alternative pe termen lung în producția de energie și mai ales o prognoză a prețurilor în zona energetică dublată de masuri de protecție.

Vlad T.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.