Conu’ Putin față cu reacțiunea

Conu’ Putin față cu reacțiunea

0 119
Web

Ce s-a petrecut ieri în Rusia nu e departe de bășcălia caragialescă.
O zi care a dovedit din nou – dacă mai era nevoie – că nu un grup restrîns de oameni, ci un întreg mapamond se poate duce după fentele aranjate, intenționat sau din ignoranță. de mass-media și de rețelele sociale.
„Lovitura de stat” a grupului Wagner întru răsturnarea de la putere a regimului Putin s-a dovedit permanent o glumă mai proastă decît spaima conului Leonida de revuluție, confruntat, de fapt, cu o banală petrecere de Lăsata Secului.
Ore în șir, românii au aflat din presă că Rusia e în război civil, Putin e în buncăr, apoi în elicopter, precum Ceaușescu, apoi în avion spre Kazahstan, care nu îl primește, însă.
Putin e speriat, îl trădează buzele, e îngrozit, e terminat.
Nu a apucat să-l termine cancerul, că îl termină fostul lui bucătar.
Revoltatul grup Wagner pleacă să cucerească Moscova în 24 iunie, ziua în care în 1812 Napoleon pornea campania similară.
Liderul Evgheni Prigojin jură răzbunare, anunță dărîmarea lui Putin, eliberarea poporului rus, cheamă poporul să i se alăture.
10 generali ruși chiar o fac, cică; în drumul de peste o mie de kilometri pe autostradă spre Moscova, cei 25.000 de mercenari Wagner distrug elicoptere și avioane militare rusești.
De fapt, sunt doar 5.000 de mercenari, restul au rămas în Rostov pe Don, aflăm mai tîrziu. Dar suficienți pentru a pune mîna pe 6.000 de focoase nucleare rusești.
În Moscova e panică, se evacuează clădiri și muzee, se pun saci de nisip, de parcă ar veni viituri și nu mercenari cu blindate.
Rușii, disperați, distrug autostrada cu exacavatoare ca să blocheze avansarea mercenarilor. Coloana parcurge mia de kilometri în timp record. Presa de la noi deja anticipează că după ce îl răstoarnă pe Putin, șeful Wagner îl va elibera din închisoare pe disidentul Navalnîi și îl instalează președinte pe oligarhul Mihail Hodorkovski.

Drăcia-dracului, fix cînd lui Putin i se cîntă prohodul total la televiziuni, vine anunțul lui Prigojin: ”M-am răzgîndit la 200 km de Moscova. Nu merită vărsare de sînge rus. Mă întorc din drum.”
Stupoare, șoc și groază în presa lumii. Ce a fost asta? De unde răzgîndirea aiuritoare, fără sens?
Și mai năucitor, Prigojin fusese răzgîndit nu de marele dictator Putin, ci de valetul lui politic, Lukașenko, printr-un telefon. Putin nu se coborîse să discute cu fostul lui bucătar, necum să-l demită pe ministrul apărării, Serghei Șoigu, conform pretenției lui Prigojin.
În fapt, am asistat ieri la o comedie de proporții cosmice.
La 19,46, ieri, scriam pe Facebook:
Am văzut cîteva sitcomuri grozave la viața mea. Seinfeld, Friends, MASH, Cheers, Two and a half men.
Acum mă uit la cel mai tare: ”Putin răsturnat de Prigojin”!…”.
Fix o oră mai tîrziu, după anunțul lui Prigojin, scriam ”Și s-a terminat sezonul 1 al sitcomului ”Putin răsturnat de Prigojin”…”.
Presa lumii a comentat ore bune cum o mînă de mercenari creați, plătiți și antrenați, neoficial, de armata rusă, va răsturna un dictator care are la dispoziție o armată de cca.
2 milioane de soldați profesioniști, avioane, tancuri, elicoptere, submarine, arme nucleare, drone plus vreun milion de rezerviști în stand by în orice moment.
Putin nu trimite un Suhoi să pulverizeze așa-zisul convoi de rebeli de pe autostradă, unde sunt sitting ducks, cum ar zice americanii, ci trimite excavatoare să sape șanțuri în șosea.
Pînă în septembrie, Prigojin dădea în judecată pe oricine îndrăznea să-l lege de grupul Wagner. Acum, cocoțat în fruntea grupului, cică, e gata să îl răstoarne pe cel care l-a creat și îl plătește.
99% din tot ce s-a spus ieri în presa lumii despre ”reacțiunea” lui Prigojin s-a bazat pe surse, informații de pe canale Telegram, de la bloggeri, oficiali de rang mic precum Yuriy Ignat, un reprezentant al Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate Ucrainene, care declara public că rebelii au distrus cel puțin un avion rusesc, două elicoptere de luptă și patru elicoptere de transport Mi-8. Toate relatările erau dublate de filmări dubioase și cu rezoluții scăzute despre așa-zisul marș triumfal spre Moscova.
Acum 24 de ani, românii vedeau imagini reale, clare, în direct, cu celebrul marș violent al minerilor spre București, la fel cum vedeau live și bătălia de Costești. Acolo a fost realitate, nu regie de doi lei.
Despre lovitura de stat de la Moscova și războiul civil am fost ieri informați mai mult din burtierele televiziunilor de știri decît din știri credibile.

Wagner, The Powerful Mercenary Group That Has Declared War On Russian Army

Ce s-a vrut cu adevărat prin showul comic de ieri încă nu știm cu precizie.
Un lucru e cert: subiectul a căpătat maximă greutate nu datorită declarațiilor sforăitoare ale lui Prigojin, ci mesajului către națiune al lui Putin. Care a vorbit de trădare, de cuțite în spate și de răzbunare. Te întrebi cînd în istorie un dictator confruntat cu o rebeliune reală se repede din prima secundă să anunțe poporul că e groasă. Ceaușescu încerca să ne convingă după Timișoara că e vorba doar de o mînă de derbedei, de huligani, dedați la distrugeri de bunuri publice. Nu era nebun să arunce pe tapet din prima teza loviturii de stat ori, mai rău, a revoluției, atît timp cît credea că poate controla situația.
Putin a făcut-o ieri, și a turnat beton greu la eșafodajul caragaței.
Dacă a făcut asta, trebuie să fi avut motive.
Un scenariu de luat în calcul ar fi că, vorba lui Schiller, maurul Wagner și-a făcut datoria și poate să plece.
Cu cîteva zile în urmă, Kremlinul anunțase organizarea de alegeri locale pe 10 septembrie în teritoriile pe care Rusia le ocupă în Ucraina şi a căror anexare a revendicat-o în septembrie 2022.
Context în care prezența Wagner nu mai era dezirabilă. Mercenarii ilegali (formațiunile paramilitare sunt interzise în Rusia) și cadrul oficial al alegerilor nu se prea împacă în planul imaginii.
După ce și-a făcut treaba în Bahmut, e probabil că grupul Wagner va fi făcut ”pierdut” în cele patru zări, iar Putin se va fi spălat pe mîini, preventiv, pentru situația în care, într-o zi, după încetarea războiului, ar fi pus să predea occidentului liderii Wagner drept criminali de război spre a fi judecați, la fel cum Miloșevici a fost predat de ai lui tribunalului de la Haga.
Chiar Prigojin a anunțat, într-un mesaj de ieri, că se vrea destructurarea grupului Wagner. Seara, am aflat că el se va refugia în Belarus.
Grupul Wagner, reamintim, avea 250 de membri la anexarea Crimeei, în 2014, 1.000 în 2016, 6.000 în 2017, 8.000 în aprilie anul trecut, imediat după invazie. Cîteva luni mai tîrziu, incredibil: aflam că efectivele Wagner au ajuns la 50.000 de oameni, cea mai mare armată privată a lumii.
În fapt, pe lîngă mercenarii tradiționali, din cca. 40 de țări diferite, care activaseră în Africa ori America Latină, în rîndurile Wagner au fost ”detașați” anul trecut, conform unor observatori externi, militari ruși activi pentru operațiuni care să nu implice direct armata rusă. Militari care acum vor reveni discret la matcă, iar grupul Wagner își va regăsi dimensiunile de odinioară.
Wagner a fost creat, întreținut, antrenat, plătit în permanență de Moscova, care le-a asigurat transport militar, asistență medicală în spitalele armatei, pașapoarte și solde.
Grupul a fost pus pe picioare și condus mereu de ofițeri autentici ai armatei ruse, de mare calibru, în timp ce clovnul Prigojin, fost pușcăriaș, vînzător de hot-dog și patron de club de strip-tease a jucat rolul de interfață, individul caricatural pe care nu îl poți crede indiferent ce ar spune.
Adică exact ce îi trebuia lui Putin.
A crede că, ieri, pe maimuțoiul Prigojin l-a apucat brusc dorința de a elibera poporul rus de dictatorul Putin, cucerind cu 5.000 de mercenari Moscova – unde activează 60.000 de gunoieri, ca să dăm niște cifre banale– e naivitate în stare pură. Să nu spunem altfel.
Guvernele lumii au fost ieri suspect de rezervate, semn că știau foarte bine ce comedie proastă se joacă. La fel, ministerele de Externe, inclusiv al nostru, nu au transmis nicio alertă privind cetățenii din Moscova și diplomații la post, confruntați cu perspectiva invadării Moscovei de către mercenari, în timpul unui război civil. Abia aseară tîrziu a dat și MAE un avertisment, după ce circul se sfîrșise.
De azi încolo, zile bune, subiectul războiului civil din Rusia va fi tras ușor-ușor în josul topului știrilor, și vor apărea replierile strategice ale tuturor pseudo-analiștilor care au comentat ieri toată ziua finalul lui Putin.
Cu accent pe faptul că Putin s-a dovedit ieri cît e de slab, de fricos, de vulnerabil și de aproape de finalul domniei sale.
În niciun caz pe faptul că ieri, cu intenție ori nu, Putin și-a bătut joc de toată presa occidentală și a trimis-o după cea mai teribilă fentă care se putea imagina: liderul celei de a doua mari puteri militare a lumii, care îngrozește occidentul de la al doilea război mondial încoace, era să fie dărîmat de cel care cîndva îl servea la masă.

Autor: Bogdan Tiberiu IACOB
Sursa: inpolitics.ro

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.