Asumarea premierului Ciolacu „fără concurență” – opoziția nu este în stare să...

Asumarea premierului Ciolacu „fără concurență” – opoziția nu este în stare să demoleze Guvernul PSD-PNL!

0 146

Premierul Marcel Ciolacu a prezentat, în şedinţă comună a Parlamentului, proiectul pentru care îşi angajează Guvernul răspunderea, menţionând că actul normativ are ca obiectiv să reducă „risipa bugetară” şi să pună punct modului în care „cei puternici şi cu foarte mulţi bani se credeau de neatins”.
PSD-istul Alfred Simonis, preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, a anunţat, în plenul Parlamentului, că începând de marţi curge termenul de trei zile în care poate fi depusă o moţiune de cenzură, în urma angajării răspunderii Guvernului pe proiectul de lege privind unele măsuri fiscal-bugetare.
Urmare a prezentării în faţa Parlamentului a proiectului de lege privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru care Guvernul şi-a angajat răspunderea, vă informez că începând cu data de astăzi curge termenul de 3 zile în care poate fi depusă o moţiune de cenzură, potrivit art. 114 alin. 2 din Constituţie. Totodată, reamintesc că, în situaţia în care nu se depune o moţiune de cenzură, legea privind unele măsuri fiscal-bugetare se va considera adoptată în forma în care Guvernul şi-a angajat răspunderea în această şedinţă comună’‘, a precizat Simonis.
El a mai spus că, în acest caz, legea se va depune la secretariatele generale ale celor două Camere în vederea exercitării de către deputaţi şi senatori a dreptului de sesizare a Curţii Constituţionale.
Termenul pentru sesizare va fi de două zile de la data depunerii potrivit dispoziţiilor legale şi regulamentare referitoare la procedura de urgenţă”, a adăugat Simonis.

Slalom printre „jaloanele asumării”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat marţi că Guvernul va creşte masiv amenzile, va confisca pe scară largă bunurile provenite din evaziune şi va impozita cu 70% tot ce înseamnă avere ilicită.
Cu toţii vrem un sistem de sănătate puternic şi accesibil tuturor.
Cu toţii vrem un sistem de învăţământ care să ne educe într-adevăr copiii.
Cu toţii vrem servicii sociale, unde părinţii şi bunicii noştri să fie îngrijiţi corespunzător.
Dar toate acestea costă bani. Şi nu pot fi construite când România are o evaziune fiscală de 10% din PIB. 160 miliarde lei. 32 miliarde euro.
De aceea, vom creşte masiv amenzile şi vom confisca pe scară largă bunurile provenite din evaziune. Vom impozita cu 70% tot ce înseamnă avere ilicită. Însă impozitarea cu 70% a sumelor nejustificate nu înseamnă taxarea banilor de la nuntă sau de la botez. Nu! Cu 70% va fi taxat cel care nu şi-a plătit corect taxele şi impozitele, cel care a făcut evaziune, cel care a furat din banii pentru sănătate, pensii, educaţie”, a spus Ciolacu, în plenul comun al Parlamentului.
Nu sunt detalii legate de cum va face impozitarea si mai ales cum vor fi identificate averile ilicite.

Cică „privilegii şi facilităţi fiscale” s-au terminat
Aiurea cine-l crede? Propagandistic Ciolacu spune că modelul economic „bazat pe privilegii şi facilităţi fiscale” pe care s-a mers până acum nu mai poate continua. Spunem că buzoianul Ciolacu ne face din vorbe, pentru că nu a făcut nimic să corecteze lucrurile de când este președinte PSD. Întrebăm și noi, a facut ceva ca să nu existe Cazul Buzatu de la Vaslui, după ce colegii lui Ionel Arsene de la Neamt sau Nicolae Bădălău, asta ca să nominalizăm doar doi din lista puciștilor (Buzatu era și el pe listă) care au susținut Coliția antiromânească, PNL-UDMR-USR, s-au trezit cu „brățările DNA-ului” la mâini.
„România nu-şi mai permite facilităţi şi privilegii de 75 de miliarde de lei şi o evaziune fiscală de 150 de miliarde de lei pe an. Adunate înseamnă 15% din PIB, exact cât ne-ar trebui ca să ajungem în media europeană la venituri. Astăzi avem printre cele mai mici taxe şi impozite din Europa pe capital, dar încasăm cel mai puţin TVA. Practic, mai mult de o treime nu încasăm!
La impozitul pe profit încasăm doar un sfert din ce ar trebui, iar la impozitul pe venit – doar 80%. Nu încasăm taxe, în schimb ne împrumutăm la nesfârşit, riscând blocarea banilor de la Uniunea Europeană. Aşa nu vom ajunge nicăieri. În ultimii ani s-au dat facilităţi fiscale imense pentru firme şi diverse categorii de angajaţi.
Logic, ca urmare a creşterii economice, ar fi trebuit ca şi veniturile statului să crească. Cu toate astea, încasările au stagnat. Suntem la doar 27% din PIB.
Mai mult, bugetul României astăzi se bazează pe taxele plătite de salariaţi, pe consumul acestora şi pe investiţiile publice”,
a afirmat acesta.

Chiar și cu UDMR, o moţiune de cenzură, potrivit art. 114 alin. 2 din Constituţie, nu are șanse să treacă prin Parlament. PSD-iștii au facut bine socotelile și strategia de acțiune.
PSD&PNL au majoritate de 60% în Parlament. Pentru a evita trădările (probabil ar fi fost multe), în situația votului unei moțiuni, parlamentarii celor două partide nu vor fi lăsaţi să iasă la vot.
O moțiune are doar un oarecare impact din punct de vedere mediatic, dar din punct de vedere politic nu rezolvă nimic.

Horia D.R. & Vlad T.


COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.