Alte noi reglementări fiscale promovate de guvern la ultima ședință

Alte noi reglementări fiscale promovate de guvern la ultima ședință

0 300

Guvernul a aprobat joi prin Ordonanță de Urgență o serie de măsuri fiscale. Unele dintre ele vizează sponsorizarea ONG-urilor furnizoare de servicii sociale, a anunțat premierul Viorica Dăncilă la începutul ședinței de Guvern. În cazul persoanelor fizice, cota din impozitul pe venit pe care o pot dona crește de la 2% la 3,5%. Actul normativ mai prevede că microîntreprinderile vor putea opta între impozitul pe profit și pe cifra de afaceri.

„Ordonanța de Urgență introduce o nouă regulă fiscală potrivit căreia microîntreprinderile pot să opteze pentru plata impozitului pe profit din îndeplinirea a două condiții: un nivel de capital social minim de 45 mii lei sau care au cel puțin doi salariați”, a declarat Viorica Dăncilă.

Ordonanța de Urgență mai prevede măsuri privind ONG-urile furnizoare de servicii sociale. „Astfel, microîntreprinderile care fac sposorizări pentru finanțarea organizațiilor non-profit, care sunt furnizori de servicii sociale acreditați la cel puțin un serviciu social licențiat, vor beneficia de deducerea sumelor aferente din impozitul pe venitul microîntreprinderilor până la nivelul de 20% din impozitul pentru trimestrul în care au fost înregistrate cheltuielile respective”, a spus Dăncilă.Guvernul Dancila

Potrivit acesteia, „în cazul persoanelor fizice se majorează de la 2% la 3,5% cota din impozitul pe venit care poate fi donată pentru susținerea entităților non-profit și a unităților de cult care sunt furnizori de servicii sociale acreditați cu cel puțin un serviciu social licențiat”.

„În ceea ce priveşte microîntreprinderile, acestea vor putea beneficia de deducerea sumelor aferente din impozitul pe venituri până la nivelul a 20% din impozitul datorat pentru trimestrul în care au înregistrat cheltuielile respective”, a declarat purtătorul de cuvant al Guvernului, Nelu Barbu, la finalul ședinței de Guvern.

Potrivit acestuia, pentru ONG-urile care nu sunt furnizori de servicii sociale, cota din impozit pe care o pot dona persoanele fizice rămâne 2%.

„De la momentul intrării în vigoare a acestei ordonanţe de urgenţă, impozitul pe venit sau, mă rog, cota din impozitul pe venit al persoanelor fizice poate fi acordată astfel: 2% pentru susţinerea entităţilor nonprofit care se înfiinţează şi funcţionează în condiţiile legii sau a unităţilor de cult, precum şi pentru acordarea de burse private, tot în condiţiile legii, aşa cum era şi până acum, respectiv 3,5% pentru susţinerea entităţilor nonprofit şi a unităţilor de cult care sunt furnizori de servicii sociale acreditaţi cu cel puţin un serviciu licenţiat”, a spus Barbu.

Ordonanța mai prevede și scutirea de la plata impozitului pe venit a asistenţilor personali şi profesionişti în calitate de însoţitori ai persoanelor cu handicap grav şi accentuat.

De asemenea, pentru transportatorii de mărfuri și persoane se introduce o nouă măsură prin reducerea accizei la motorină, a mai spus premierul. „Se diminuează cu 183, 62 lei/tonă, respectiv 217,31 lei/tonă nivelul accizei la motorină, utilizată drept carburant pentru sectorul transportului de mărfuri sau transportul de persoane”, a precizat premierul.

Prin OUG s-a mai decis reţinerea la sursă a impozitului pentru veniturile din activităţi independente realizate de persoanele fizice în baza contractelor de activitate sportivă încheiate potrivit Legii 69/2000, cu modificările şi completările ulterioare.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.