Politicienii UDMR, piatra de moara de piciorul judetelor Covasna si Harhita! Sa...

Politicienii UDMR, piatra de moara de piciorul judetelor Covasna si Harhita! Sa speram ca nu se extinde si la Brasov!

De ce se mai fac alegeri în România?
Ca să aleagă UDMR cu cine intră la guvernare…”

Judeţele Harghita şi Covasna au înregistrat în primul semestru al anului 2015 cel mai mic număr de societăţi înfiinţate la nivel naţional. Si nici in anul urmator nu au stat mai bine… Doar Judeţul Mehedinţi se alătură în topul retrogradatelor în materie de antreprenoriat.
În judeţul Harghita, 199  de SRL-uri iar pe intregul an, au fost înfiinţate in medie doar o societate pe zi, în timp ce în judeţul Covasna, 135 de SRL-uri au fost înfiinţate în aceeaşi perioadă.Dinamica înfiinţării de noi SRL-uri arată o scădere de 35,3% în Harghita, faţă de perioada similară a anului trecut, şi o… scădere  în Covasna. Se zice ca este o politica deliberata, a nu cumva sa vina in judet, forta de munca din alte judete vorbitoare de limba romana, deoarece ar… strica echilibrul demografic,crescand numarul romanilor in judet!!
Judeţele Harghita şi Covasna sunt cele mai sărace din Transilvania, locuitorii având salarii medii mult mai mici decât media naţională.
Cele două judeţe au fost conduse în perioada 1990-2014 de către liderii Uniunii Democrate a Maghiarilor din România (UDMR), care au deţinut funcţiile de preşedinţi ai consiliilor judeţene şi cea mai mare parte a mandatelor de primari. Totodată, UDMR a numit prefecţii în Harghita şi Covasna în acest inteval şi a beneficiat de numeroase mandate de miniştri în Guvernul României, vizate fiind în principal ministerele mediului ,sanatatii şi culturii. Dar la nivel de adjuncti si secretari de stat, numarul functionarilor udemeristi a fost de 67 cu legitimatie UDMR.UDMR+PSD
UDMR a făcut parte din guvernul Convenţiei Democrate Române (CDR) în perioada 1996-2000, din guvernul Alianţei Dreptate şi Adevăr (D.A.) între 2004 şi 2008, din Guvernul Boc între 2009 şi 2011, din Guvernul Ungureanu în 2012, şi din 2014 guvernează în cabinetul premierului Victor Ponta.Exista si o butada,verificata inclusiv in …guvernul tehnocrat!
De ce se mai fac alegeri în România?
Ca să aleagă UDMR cu cine intră la guvernare…”, declara anterior liderul UDMR, Laszlo Borbely, fost şi actual ministru al mediului, intr-un interviu acordat la un post de televiziune. Revenind la …indicatorul despre clasamentul societăţilor nou înfiinţate, pentru o comparatie, cel mai bine se clasează de judeţele Cluj (2.000), Timiş (1.540), Ilfov (1.510) şi Constanţa (1.265).
Salariul mediu net pe care îl câştigau angajaţii companiilor din Harghita , conform datelor Institutului Naţional de Statistică, era de circa 1.180 de lei, cel mai mic din ţară. Câştigurile lor sunt cu circa 4-500 de lei mai mici decât media naţională şi cu 5-6 lei mai mici decât cele obţinute de către bucureşteni.

Sa speram ca nu se extinde si la Brasov
Pentru a intelege de ce exista pericolul unei „contagieri” va reamintim ca ca sintagma „De ce se mai fac alegeri în România? Ca să aleagă UDMR cu cine intră la guvernare…”, s-a aplicat si la Brasov aproape tot timpul in ultimele doua decenii si jumatate.
Daca ne reamintim, la conducerea administratie publice de la noi, fie ca a fost Consiliul Judetean, fie Prefectura sau Consiliul municipal Brasov, asta ca sa ne referim doar la aceste trei institutii, au fost promovate (aprin alegeri sau numiri) persoane apartinatoare UDMR. Sa nu va imaginati ca a fost vorba de aplicarea unor prevederi legale ci la mijloc sunt doar intelegeri realizate „in spatele usilor inchise” de catre politicieni, in care liderii a PSD, PNL, PDL alaturi de UDMR negociau functiile pentru a face majoritati sau pentru servirea clientelei de partid. De la numirea pe functii pana la promovarea unor proiecte (tot interesele sunt prioritare, cetatenii, indiferent de etnie, nu sunt pe lista de prioritati) totul se face prin negociere!pdl-udmr-2
Pentru exemplifacare, dupa alegerile locale din iunie 2016, UDMR a reusit sa promoveze doi membri in functia de vicepresedinte la CJ Brasov, respectiv viceprimar la Primaria Brasov. La Prefectura Brasov, unde se urmarea obtinerea unei numiri de la „tehnocrati” pentru subprefect, postul a stat luni de zile blocat. Abia dupa blocarea aplicarii Legii fondului Funciar si strangerea unui imens teanc de Titluri de propritate s-a facut o numire de complezanta.
Asa ca temerea noastra este indreptatita, activitatea din Prefectura a Brasov a fost blocata, tocmai din acuza acestor tipuri de „intelegeri”. Exemple avem destule si nu vom mai insista decat prin a va reaminti ca ultima intelegere, care este de fapt un troc, realegerea președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor, care a primit un nou mandat de preşedinte al Consiliului pentru Dezvoltare Regională Centru (format din judeţele Alba, Braşov, Covasna si Harghita,
Mures).
Horia D.R.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.