Transfuzarea de sange, pe …jumatate neautorizata la Brasov!

Transfuzarea de sange, pe …jumatate neautorizata la Brasov!

Doar jumatate din spitalele brasovene au autorizatie pentru a efectua transfuzii. Mai grav este ca patru dintre ele nici macar nu au depus documentatiile pentru autorizare. Asta inseamna ca, cel putin teoretic in spitalul de Boli Infectioase Brasov, in spitalul Municipal Fagaras, in cele de la Zarnesti si de la Rupea, personalul medical nu are voie sa faca transfuzii iar pacientii trebuie transferati la alte spitale

Doar jumatate din spitalele brasovene au autorizatie pentru a efectua transfuzii. Mai grav este ca patru dintre ele nici macar nu au depus documentatiile pentru autorizare. Asta inseamna ca, cel putin teoretic in spitalul de Boli Infectioase Brasov, in spitalul Municipal Fagaras, in cele de la Zarnesti si de la Rupea, personalul medical nu are voie sa faca transfuzii iar pacientii trebuie transferati la alte spitale. Nici cel mai mare spital din judet si nici Spitalul de copii nu sunt autorizate insa functioneaza in baza avizelor eliberate de Directia de Sanatate Publica.
Dupa ce in doua unitati medicale din Bucuresti asistentele medicale au facut transfuzii gresite, Ministerul Sanatatii a inventariat toate spitalele din tara care detin autorizatii pentru a efectua transfuzii. La nivel national 108 spitale de stat si 34 private functioneaza fara aceste autorizatii. La Brasov jumatate din unitatile medicale nu au in prezent aceste autorizatii. Este drept ca, din punct de vedere al conditiilor si restul spitalelor corespund, doar ca nu au primit aviz de la Ministerul Sanatatii pentru modificarea structurii unitatilor medicale.
Livia Buvnariu, director DSP Brasov, confirma ca spitalele care nu au depus documentatia si care asteapta avizele de la Ministerul Sanatatii sunt Spitalul de Boli Infectioase Brasov, Spitalul Orasenesc Rupea, Spitalul Municipal Fagaras si Spitalul Zarnesti.PERFUZIEAsta inseamna ca pacientii internati la aceste unitati spitalicesti nu pot face transfuzii in aceste spitale. Bolnavii sunt transferati la spitalul Clinic Judetean de Urgenta care nu nici el autorizatie, dar functioneaza cu aviz de la Directia de Sanatate Publica.
Ministrul Sanatatii a cerut remedierea acestei situatii pana la 1 noiembrie, cu riscul ca spitalele care nu se vor conforma sa nu mai primeasca sange si produse sanguine.

Vifor Rotar

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.