Junii tineri au impartit placinte in Martea din Saptamana Luminata

Junii tineri au impartit placinte in Martea din Saptamana Luminata

Preparatele au fost impartite marti, ca pe vremuri, celor care au asistat la manifestarea lor iar fiecare persoana a oferit cati bani a vrut in schimb. Martea cu Placinte este o forma de colecta si de adunare a comunitatii in Saptamana Luminata. Traditia din a treia zi de Paste a fost intrerupta o perioada

Banii incasati vor fi folositi pentru plata muzicantilor si pentru activitatile viitoare. Turistii prezenti marti in Piata Unirii au ramas impresionati de hora junilor si aruncatul buzduganului.
Dupa ce au inconjurat Troita din Piata Unirii insotiti de lautari si au cantat „Hristos a Inviat!”, fiecare june tanar a aruncat de trei ori buzduganul, cat a putut de sus.
De-a lungul anilor, traditia s-a pastrat, chiar daca nu in intregime. Potrivit lui Florin Nistor, purtatorul de cuvant al Uniunii Junilor Scheieni, acestia se adunau pe vremuri pe Coasta Prundului unde se pregateau niste produse traditionale precum taitei cu lapte, gris cu lapte, inclusiv placinte, le pregateau in special armasul mic si mare, vataful venea fara nimic.placinte juni
Preparatele au fost impartite marti, ca pe vremuri, celor care au asistat la manifestarea lor iar fiecare persoana a oferit cati bani a vrut in schimb. Martea cu Placinte este o forma de colecta si de adunare a comunitatii in Saptamana Luminata. Traditia din a treia zi de Paste a fost intrerupta o perioada.
De pe margine, cativa turisti straini au privit, alaturi de scheieni, traditia junilor tineri din Martea cu Placinte. Toate activitatile junilor sunt apreciate de brasoveni.
Vineri, de la ora 17.00, Junii Tineri vor organiza in Prund „Aruncatu-n Tol”, un ritual de confirmare a intrarii in ceata de feciori. In Duminica Tomii, pe 8 mai, de la ora 11.00, junii imbracati in costume populare vor incepe sa coboare din Piata Unirii in Cetate, calare, cu cai impodobiti si vor defila in centrul Brasovului. Junii se vor retrage apoi la Pietrele lui Solomon, unde vor celebra alte cateva ritualuri si vor organiza o petrecere campeneasca.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.