„Am ajuns functionari in relatie cu un sistem bolnav”

„Am ajuns functionari in relatie cu un sistem bolnav”

0 718

Numerosi pacienti brasoveni nu au putut lua vineri de la medicii de familie retete compensate si bilete de trimitere si nu o vor putea face nici luni. Cei care au venit ieri la cabinete au fost insa consultati si ii sustin pe medicii de familie, nemultumiti de subfinantare, birocratie si de disfunctionalitatile din sistem.

Numerosi pacienti brasoveni nu au putut lua astazi de la medicii de familie retete compensate si bilete de trimitere si nu o vor putea face nici luni. Cei care au venit astazi la cabinete au fost insa consultati si ii sustin pe medicii de familie, nemultumiti de subfinantare, birocratie si de disfunctionalitatile din sistem. Reprezentanta Asociatiei Medicilor de Familie de la Brasov, dr. Andreea Neculau, cere negocieri si parteneriat cu Ministerul Sanatatii.
Medicina de familie si ambulatoriul sunt singurele segmente de asistenta medicala care nu au primit marirea necesara in toamna, mai exact bugetarea. Majoritatea medicilor au protestat astazi si vor continua pana marti in semn de nemultumirela adresa sistemului de sanatate actual. Desi sunt institutii de utilitate publica prin serviciile acordate de preventie si de interes pentru sanatatea publica, cabinetele medicale nu primesc nicio scutire la taxe si impozite pentru ca spatiile sunt particulare iar fiscalitatea pe cladiri si pe spatii este foarte mare.card sanatate3
Despre cardul de sanatate, dr. Neculau spune ca este doar un instrument de control, lipsit de sistem de mentenanta, care nu a fost bine gandit.
600 din cei 700 de furnizori de servicii medicale din judet au semnat deja actele aditionale de prelungire a contractului cu Casa de Sanatate Brasov. Din cei 323 de medici de familie din judet, 258 au semnat documentele cu valabilitate de trei luni. Desi multi medici au fost azi in greva, niciun furnizor de servicii medicale nu a sesizat ca doreste intreruperea relatiei contractuale cu CAS-ul.
Pacientii care au venit vineri sa ia trimiteri catre specialisti sau retete compensate au fost informati ca abia de marti va fi posibil. Nu s-au suparat si spun ca sustin medicii de familie aflati in greva.
Cel mai probabil, si medicii de familie care vor fi in greva si luni, vor semna de marti actele aditionale cu Casa de Sanatate, insa au vrut sa traga un semnal de alarma asupra situatiei in care se afla asistenta medicala primara.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.