STABILITATE LEGISLATIVA! O noua lege a achizitiilor publice – pretul cel mai...

STABILITATE LEGISLATIVA!
O noua lege a achizitiilor publice – pretul cel mai mic nu va mai fi decisiv!

0 471
Criteriul pretului cel mai mic nu mai este singurul care va dicta castigatorul unei licitatii de achizitii publice, au decis marti senatorii, care au votat in favoarea proiectului de lege privind achizitiile publice aprobat de Guvernul Ponta in octombrie 2015.
In favoarea acestui proiect s-au pronuntat 88 de senatori, existand o singura abtinere.
Decizia finala urmeaza insa sa fie luata de Camera Deputatilor.
”Venim cu praguri valorice noi pentru diverse tipuri de contracte, reducerea termenelor limita intre depunerea candidaturilor si deschiderea ofertelor, care pot ajunge si la 15 zile, in acelasi timp introducem obligativitatea realizarii procedurilor de achizitie prin mijloace electronice, va exista un singur criteriu de atribuire – cea mai buna oferta tehnico-economica, iar acest criteriu va avea mai multe subcriterii. Deci criteriul pretului cel mai mic va disparea. Avem costul pretul cel mai scazut, cel mai bun raport calitate-pret”, a declarat in plenul Senatului presedintele Agentiei Nationale de Achizitii Publice, Bogdan Puscas.
El a mai spus ca va fi introdusa si obligativitatea consultarii pietei inainte de lansarea unei proceduri de achizitie.
Senatorul brasovean Nicolae Vlad Popa a spus ca legislatia trebuia modificata voluntar, nu la presiunea directivelor europene.
”Achizitiile publice au fost robinetul principal prin care s-au scurs in diversele buzunare resursele acestei tari. (…) Problema este modul in care se aplica. Putem sa avem legea cea mai buna, daca nu normele de aplicare nu sunt extrem de precise, cu siguranta se vor gasi portite de a eluda aceasta lege, mai ales daca aceasta chestiune a pretului cade sau nu mai este atat de importanta”, a adaugat senatorul PNL Nicolae Vlad Popa.
Senatorii au mai adoptat alte doua proiecte, privind achizitiile sectoriale si concesiunile de lucrari si concesiunile de servicii, parti ale unui pachet legislativ privind achizitiile publice initiat de Guvernul Ponta.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.