Toate’s bune si frumoase, vorbe multe si irigatii putine! Intentiile bune ale...

Toate’s bune si frumoase, vorbe multe si irigatii putine!
Intentiile bune ale unui ministru tehnocrat – investițiile din sectorul irigațiilor sub o noua autoritate!

0 543

Obiectivele de investiții din sectorul irigațiilor vor fi aprobate și administrate de o entitate separată care va fi înființată în cadrul Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare (ANIF), conform proiectului de Hotărâre de Guvern care aprobă Programul național de irigații.
„Proiectul de Hotărâre care aprobă programul național de irigații cu acel miliard de euro pentru perioada 2014-2020 se află în prezent la Ministerul Agriculturii, însă în cel mai scurt timp ar trebui să intre în Guvern. Acest proiect aprobă programul național de irigații și prevede apariția unei entități separate în cadrul ANIF care să funcționeze ca o unitate de administrare a acestor investiții. Aceasta se va ocupa cu gestionarea acelui miliard de euro, va avea un director numit separat și un Regulament de Organizare și Funcționare (ROF) separat„, a declarat pentru AGERPRES secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu.
Oficialul MADR a precizat că se va face o prioritizare a investițiilor la toate filialele județene ale ANIF, iar ulterior vor fi supuse aprobării Consiliului de Administrație al ANIF.pe camp
„La nivel de teritoriu se va face o prioritizare în cadrul ANIF de la toate filialele județene, acolo unde avem nevoie de aceste investiții și se vor supune atenției și aprobării Consiliului de Administrație al ANIF format din reprezentanți ai Ligii utilizatorilor de apă, ai Universității de Îmbunătățiri Funciare, ai Ministerului Mediului, Apelor Române, Ministerului Agriculturii etc. Ulterior se vor face contracte, iar un comitet interministerial format din cei de la Finanțe, Fonduri Europene, Mediu etc. va da undă verde astfel încât să avem transparență totală. Strategia pe irigații este o mare prioritate și dacă vrem să avem o agricultură performantă trebuie să avem irigații. Nu ai apă nu obții veniturile pe care le estimezi când te apuci să semeni”, a spus secretarul de stat.
În opinia acestuia, cu ajutorul investițiilor efectuate prin acest program se va putea ajunge la o suprafață de până la două milioane de hectare aprovizionate cu apă.
„Putem ajunge la nivelul acesta dacă reușim să închidem tot programul. Acum acoperim 850.000 de hectare, din care irigate în jur de 400.000 de hectare. Fermierii vor iriga mai mult dacă reușim să ducem apa în condiții mult mai bune, la timp, și dacă îi încurajăm să facă investiții în infrastructura secundară. Numai așa vom putea să le ducem apa la un preț rezonabil, nu la 1.400 lei/mia de metri cubi, nu la 600 lei, ci la 200 lei/mia de metri cubi și să nu ai pierderi, pentru că în momentul în care te duci prima dată cu revizia pe canale, 60% din apă se pierde, se infiltrează în pământ”, a explicat Botănoiu.03120355202199270

Toate’s bune si frumoase, vorbe multe si irigatii putine.
Este de retinut ca sub o agentie ANIF, Guvernul Ciolos, va mai face un pui ce se va ocupa de investitii. Asta da tehnocratie!
Daca doar cei de la ANIF stiu tot ce trebuie facut intr-un judet sunt GENIALI. Am fost curiosi si am cautat pe …NET. ANIF Brasov este o institutie localizata de pe Calea Feldioarei, nr. 6A, condusa de dl director: ing. Ștefan Dan Marian. Atata scrie pe site-ul vizitat. In rest cateva lincuri, cateva articole din presa locala, cele mai noi au peste patru ani. Si atat! Pe site-ul ANIF „national” vedem ca la Brasov, pe aceeasi strada, este o Filiala teritoriala MUREŞ – OLTUL SUPERIOR cu un director. Acelasi de pe site-ul local Ștefan Dan Marian.
Alo! Dle ministru Daniel Botănoiu suntem si noi curiosi cine face Strategia de irigatii de la nivelul judetului Brasov? Cine va cheltui milioanele alocate la Brasov, filiala actuala sau noua structura? Pana acum, din lectura celor declarate, recunoasten ca doar intentii bune sunt, la fel ca in tot Guvernul Ciolos.

Vlad T.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.