Tandemul puscarie-universitate in topul editarii de carte in Romania (1)

Tandemul puscarie-universitate in topul editarii de carte in Romania (1)

0 1151

Inceputul de an a debutat cu un nou scandal relatia „nevinovata” puscarie-universitate prin care presa a scos in evidenta zelul de unor puscariasi care a dus la publicarea multor carti, scurtand cu luni de zile mandatul.
Pana la urma Ministerul Justitiei a trimis, lista integrala a profesorilor universitari si a conferentiarilor care le-au acordat recomandare scrisa puscariasilor, pentru fiecare titlu scris de acestia in detentie ca sa scape de puscarie mai repede. De asemenea, ministerul a trimis si lista editurilor la care puscariasii si-au publicat „lucrarile stiintifice”.
Pentru inceput vom face doar cateva exemplificari. Printre coordonatorii lui Gigi Becali se afla IPS Laurentiu Streza, Mitropolit al Ardealului, dar si IPS Teodosie, arhiepiscop al Constantei si Tomisului. Marius Petcu, fost lider sindical al CNSLR-Fratia si al Federatiei Sanitas, l-a avut coordonator chiar pe fostul ministru al Sanatatii, Eugen Nicolaescu, el insusi acuzat de plagiat in teza sa de doctor.

Ce spun ministrii de resort
Ministrul Justitiei, Raluca Pruna m:Legea prevede ca, pentru fiecare lucrare stiintifica scrisa in puscarie, detinutului i se reduce cu 30 de zile pedeapsa. Pentru a ajunge la aceasta reducere, detinutul trebuie sa prezinte comisiei din penitenciar o recomandare scrisa din partea unui profesor universitar sau a unui conferentiar care atesta importanta temei alese pentru domeniul stiintific respectiv”.

Ministrul Educației, Adrian Curaj: „Cred că subiectul acesta (al lucrărilor științifice din închisori—n.r.) este într-un spațiu mai amplu legat de etică și integritate academică. De asemenea, nu cred că este un subiect care să aibă un singur răspuns. Pe de altă parte, profesorii, cercetătorii, cei care sunt implicați în aceste cazuri sunt implicați în nume personal, deci, nu sunt abordări instituționale. Sunt profesori, cercetători, la instituții de învățământ superior, de cercetare din România, dar acțiunile dânșilor sunt acțiuni individuale. Sunt convins că în instituțiile de învățământ superior sau instituțiile de cercetare vor avea grijă, prin prisma menținerii prestigiului lor, să discute subiectele acestea și să ia decizii”.
ADRIAN CURAJ SEl a insistat pe responsabilitatea instituțiilor de învățământ superior și a instituțiilor de cercetare în aceste cazuri.
„Insist pe responsabilitatea instituțiilor de învățământ superior și a instituțiilor de cercetare, numai acolo există expertiza necesară să decidă asupra unui subiect sau altul. În cazul nedorit al unor decizii nepotrivite sau lipsei de decizie vom vedea dacă la nivelul Consiliilor consultative ale Ministerului poate fi făcut ceva, însă niciun consiliu, la momentul acesta, nu are în atribuții astfel de lucruri”, a mai spus Curaj.

Primele demisii la Braşov în cazul scandalului „scriitorilor” din închisori
primele demisii la Braşov în cazul scandalului „scriitorilor” din închisori Universitarii braşoveni i-au ajutat să scape de pedepse pe mai mulţi evazionişti, traficanţi de droguri sau chiar criminali.
În contextul acestui scandal, la Braşov au survenit două demisii din funcţie – cea a decanului de la Facultatea de Medicină – Universitatea Transilvania, prof. univ. dr. Marius Moga, care a renunţat la funcţia de director de departament din cadrul Facultăţii, pe care o câştigase în urmă cu câteva săptămâni şi au fost organizate în secret noi alegeri, motiv pentru care mulţi dintre profesorii de la Medicină vor să conteste noile alegeri.
O altă demisie vehiculată este cea a unui decan de la Universitatea Siiru Haret, Alexandru Ionaş, fost şef al IJP Braşov. Fragment-din-lista-profesorilor-care-coordonat-lucrarile-puscariasilor
Pe lista universitarilor care au girat lucrările „savanţilor“ din puşcării se află mai mulţi profesori din Braşov. Printre ei, nume sonore din lumea universitarilor: prof. univ. dr. Cristinel Ioan Murzea – decanul Facultăţii de Drept de la Universitatea Transilvania, prof. univ. dr. Marius Moga – decanul Facultăţii de Medicină, prof. univ. dr. ing. Miloşan Ioan – Universitatea Transilvania, prof. dr. ing. Florin Andreescu, prof. dr. ing. Radu Iovănaş – fost prorector Universitatea Transilvania Braşov. conf. univ. dr. Lazăr Cornel – Facultatea de Psihologie şi Pedagogie din Braşov, Universitatea Spiru Haret, conf. univ. dr. Ilie Măgureanu – Facultatea de Ştiinţe Juridice şi Administrative – Univ. Spiru Haret Braşov. dr. ing. Ormenişan Alexe Nicolae – Universitatea Transilvania Braşov, conf. univ. dr. Danis Adriana – Universitatea Dimitrie Cantemir Braşov, prof. univ. dr. Ionaş Alexandru – decan în cadrul Universităţii Spiru Haret Braşov. conf. dr. Tiţa Nicolaescu Gabriel – Universitatea Transilvania Braşov şi conf. dr. ing. Msc. Walter Thierheimer – Universitatea Transilvania Braşov. Cei ajutaţi de universitari sunt evazionişti, traficanţi de droguri şi chiar criminali, se arata in articolul din NewsBv.Ro.

Va urma

Vlad T.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.