Comunitatile rrome brasovene traiesc ca in Africa!

Comunitatile rrome brasovene traiesc ca in Africa!

0 724

Este parerea americancei Leslie Hawke, cofondatoare a ONG-ului OvidiuRO. Asociatia a sustinut in acest an scolar, prin programul „Fiecare copil in gradinita”, 670 de micuti din judetul Brasov. Proiectul prin care se acorda tichete sociale parintilor brasoveni care isi aduc copiii zilnic la gradinita ar putea deveni national

Este parerea americancei Leslie Hawke, cofondatoare a ONG-ului OvidiuRO. Asociatia a sustinut in acest an scolar, prin programul „Fiecare copil in gradinita”, 670 de micuti din judetul Brasov. Proiectul prin care se acorda tichete sociale parintilor brasoveni care isi aduc copiii zilnic la gradinita ar putea deveni national, printr-un proiect legislativ.

Programul „Fiecare copil in gradinita” este implementat in judetul Brasov in Apata, Augustin, Budila, Comana, Ormenis, Rasnov, Tarlungeni si Vama Buzaului. Asocatia OvidiuRO a sustinut in acest an scolar din fonduri norvegiene 677 de micuti din judet, care provin din familii foarte sarace.

]Situatia comunitatilor rrome este comparata de strainii care ne ajuta sa ne educam copiii cu cea din Africa. Conditiile in care traiesc rromii sunt considerate inumane. Leslie Hawke, cofondatorul OvidiuRo, considera ca aceste conditii nu ar trebui sa existe in UE. Desi admite ca si in Statele Unite ale Americii sunt oameni saraci, doamna Hawke declara ca nu a vazut atata saracie ca la rromii de la noi.

82 de prescolari din cele sase clase de gradinita de la Apata sunt inclusi in program. Parintii care isi aduc zilnic copiii la gradinita primesc un tichet social in valoare de 50 de lei pe luna iar o data pe an, educatorii primesc 60 de lei pentru fiecare copil, pentru materiale educationale. Rata prezentei la gradinita este de 74 % iar 98 % din copiii care au fost la gradinita au fost inscrisi in grupa pregatitoare.

Copiii sunt foarte bucurosi ca vin la gradinita, unde au parte de activitati pe care acasa nu le-ar putea desfasura.leslie hawke

Motivati sau nu de tichetele sociale lunare, unii parinti par constienti de importanta educatiei copiilor.

Pentru ca efortul din prezent sa dea roade este nevoie de sustinerea copiilor si in clasele primare. Acasa traiesc intr-un mediu saracacios iar unii parinti muncesc din greu sa le ofere minimul necesar.

La nivel national, 2400 de prescolari beneficiaza de acest ajutor. Modelul actual de ajutorare a acestor copii se doreste a fi preluat de autoritatile locale si nationale.

Programul urmareste cresterea semnificativa a sanselor copiilor nascuti in saracie de a absolvi invatamantul obligatoriu. Banii necesari pentru implementarea proiectului au provenit din fonduri norvegiene iar in urmatoarea perioada, cel mai probabil, programul va fi continuat cu sustinere financiara elvetiana.

 

Vifor Rotar

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.