CAND AU VENIT PENTRU PRIMA OARA AMERICANII LA BRASOV!

CAND AU VENIT PENTRU PRIMA OARA AMERICANII LA BRASOV!

0 1212
Cand a venit pentru prima oara armata americana la BRASOV,au facut-o pe calea aerului : 150 de cvadrimotoare B-24 (faimoasele fortaretze zburatoare !) zguduiau liniştea dimineţii Tarii Barsei, chiar in Sfanta zi de Paste, a anului 1944 ! Îmi şi imaginez cum sunetul a două ouă roşii, ciocnite într-o familie braşoveană s-a suprapus cu sunetul primelor bombe căzute la orele 11.
Pentru ca in chiar Duminca Paştelui, bombardierele americane au lovit  pentru prima dată, Braşovul,care atunci era un  mare centru industrial ! Venind dinspre Bulgaria, avioanele inamice au intrat în ţară prin zona Rusciuk-Giurgiu.
Între orele 9.50 şi 13.00 au fost alarme aeriene în oraşele Giurgiu, Bucureşti,Ploieşti, Braşov şi Sibiu. Oraşul Braşov a fost bombardat de la ora 11.00, fiind lovite Uzinele IAR, Gara Mare, Atelierele principale CFR, Întreprinderile “Schmoll Pasta”, Uzinele “Astra”, Palatul de Justiţie,şi Cartierul Gării. IAR
În urma acestei misiuni a încetat temporar activitatea uzinei ce fabrica faimosul avion de vanatoare IAR 80/81″. (Misiuni de sacrificiu – Grupul 1 Vânătoare în apărarea teritoriului naţional, aprilie – iunie 1944, Alexandru Armă şi Sorin Turturică, editura Militară, 2011).
Cu alte cuvinte,masivul raid a fost suficient pentru a neutraliza Uzinele IAR (zona Tractorul de azi) şi a intrerupe producţia celebrului “vânător” românesc precum  şi A aparatelor construite sub licenţă germana . De asemenea, americanii au “scăpat” bombe şi peste clădirea care găzduieşte azi Consiliul Judeţean, Hotelul “Coroana”, celebra Vila Kertsch  ,demolată la începutul anilor ’70, pe locul ei construindu-se monstruoasa  clădire MODAROM (Numai in adăpostul din subsolul vilei au murit sufoca te 16 persoane, căci echipele de salvare nu au avut mijloace pentru a îndepărta la timp molozul de deasupra lor!).messerschmitt

În ceea ce priveşte intervenţia avioanelor de vânătoare, cele 23 de avioane ale Grupului 1 roman , care avea baza la Roşiorii de Vede, decoland tarziu, nu au apucat sa ia  contact cu cele 150 de bombardierele, revenind la sol după 35 de minute. Nici celelalte grupuri româneşti, care au survolat zona Ploieşti-Bucureşti, nu au avut parte de confruntări, Era  Ziua de Paşte, ce Dumnezeu!

Nu acelaşi lucru putem spune însă şi despre „vânătoarea” germană, care cu aparate putine au reuşit totusi să doboare siguri cel putin cinci bombardiere americane”.

Nemtii aveau baza la Mizil, iar comandantul de grup se numea Emil Omert (foto, sursa: luftwaffe.cz). Între cele cinci B-24 doborâte în Ziua de Paşte a lui 1944, unul a fost din nou “opera” formidabilului pilot Omert, socotit cel mai stralucit  aviator de vanatoare german, care îşi trecea în cont la Brasov cea de-a 69-a victorie aeriană din carieră.

În final, acesta a reuşit să atingă 70 de victorii, doborând pe 21 aprilie 1944 încă un B-24 Libertador. A fost ultimul !

Trei zile mai târziu este ciuruit deasupra Brasovului, plutind in paraşută, de către mitraliorii de pe bombardierele americane după ce părăsise Messerschmitt-ul sau, lovit decisiv.

Pentru cine nu ştie, mitralierea unui aviator care s-a paraşutat, este cea mai dezonorantă „actiune” de razboi pe care un alt aviator o poate face.

Din acest punct de vedere, asii aerului romani erau renumiti pentru cavalerismul lor…

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.