Aproape jumătate dintre tinerii români vor să plece din țară în următorii...

Aproape jumătate dintre tinerii români vor să plece din țară în următorii ani

0 506

Un studiu european arată că cei mai mulți caută un loc de muncă mai bine plătit, alţii ar pleca să studieze dar mulţi tineri s-au săturat de modul cum funcționează instituțiile statului

Un studiu european arată că cei mai mulți caută un loc de muncă mai bine plătit, alţii ar pleca să studieze dar mulţi tineri s-au săturat de modul cum funcționează instituțiile statului. Deși Brașovul nu se numără printre județele fruntaşe la migraţie, 13 % dintre brașoveni au reşedinţa într-un alt stat. România, în schimb, a fost anul trecut pe lcul 2 în lume la migraţie, după Siria.

Aproape un sfert dintre tinerii români spun că ar pleca din ţară în următorul an. Pe termen lung, lucrurile stau şi mai rău. Aproape jumătate se văd în străinătate peste cinci ani, arată un studiu european la care au participat 30.000 de tineri, 2.000 dintre ei români.

Sunt însă mulți tineri care ar pleca din țară doar pentru că s-au săturat de modul în care funcționează instituțiile statului.
Astfel de decizii se văd și în cifre. Dacă la nivel național ponderea celor care au domiciliul în România și reşedinţa în altă țară se apropie de 20 % la noi la Brașov ponderea este de 13 %, adică aproximativ 84.000 de persoane.

Destinația celor care pleacă din țară s-a schimbat în ultimii ani – Spania și Italia au fost înlocuite cu destinații precum Marea Britanie, Germania sau țările nordice, spune Ion Popescu, director executiv DJS Brașov.
Peste patru milioane de români sunt plecaţi în străinătate – ONU a plasat anul trecut România pe locul 2 în lume, la capitolul migraţie, după Siria.

Vifor Rotar

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.