Greva japoneza la CFR

Greva japoneza la CFR

0 623

Ceferistii vor sa atraga astfel atentia Guvernului asupra salarizarii precare din sistemul feroviar, a lipsei contractelor colective de munca si asupra starii de nemultumire in crestere a salariatilor. Angajati din trei companii feroviare, CFR S.A, CFR Calatori si CFR Marfa vor salarii marite cu cel putin 10% dar si tichete de masa de la 1 octombrie. Daca nici la negocierile de miercuri salariatii nu vor ajunge la o intetelegere cu ministrul Transporturilor, aproximativ 40.000 de angajati ameninta ca vor intra in greva generala de la 1 octombrie.

Benone Cristolovean lucreaza de 29 de ani la CFR. A fost sef de tren si apoi impiegat de miscare. A prins vremuri bune cand meseria sa era respectata si ducea acasa un salariu bunicel. Acum are parte de fluieraturi din partea calatorilor nemultumiti de conditiile de transport si a uitat de cand n-a mai primit o marire de salariu. Mai mult, dupa concedieri colective, demisii si pensionari, munca trebuie impartita de cei care au ramas in sistem.

Sunt insa angajati ai CFR cu situatii mult mai grele. Unii lucratorii feroviari sunt incadrati pe functii care au atributii directe in siguranta circulatiei feroviare si au salarii de incadrare cuprinse intre 1.200 si 1.500 lei. De aceea au cerut Guvernului mariri de salarii si conditii mai bune de munca. Potrivit lui Ioan Buzatu, liderul Uniunii Sindicatelor Libere Infrastructura din Regionala CFR, in ultimii 5-6 ani lucratorii CFR au pierdut o gramada de drepturi in cascada iar lipsa banilor de salarii a facut sa nu existe bani nici de conditii de munca.

Angajatii vor fi in greva japoneza trei zile dar daca solicitarile lor nu vor fi luate in seama, ameninta cu greva generala de la 1 octombrie.

In incercarea de a evita declansarea grevei generale de la 1 octombrie, astazi urmeaza o noua runda de negocieri la Ministerul Transporturilor.

 

 

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.