Noutăți în relația cu pacientul – medicul terapeut va avea răspunderea reţetelor...

Noutăți în relația cu pacientul – medicul terapeut va avea răspunderea reţetelor prescrise!

0 295

Concret, medicul specialist trebuie să elibereze, odată cu scrisoarea medicală, şi prima reţetă pentru bolile cronice

Medicului de familie nu i vor mai fi imputate reţete prescrise pe baza scrisorii medicale prezentate de pacient. Una din măsurile de debirocratizare a sistemului, prezentate de CAS, prevede că responsabilitatea prescrierii de medicamente compensate pe bază de scrisoare medicală va reveni medicului care a elaborat schema terapeutică.
Concret, medicul specialist trebuie să elibereze, odată cu scrisoarea medicală, şi prima reţetă pentru bolile cronice.
Până acum, pacientul venea cu scrisoarea medicală la medicul de familie, care îi transcria prima reţetă.
După un eventual control al Curţii de Conturi, era foarte posibil ca medicului de familie să îi fie imputată acea reţetă. Acum, este redefinit medicul prescriptor; medicul de familie va putea prescrie reţeta după scrisoarea medicală, dar aceasta nu îi va mai fi lui imputată. Practic, pentru pacienţi nu va fi nicio schimbare, dau asigurări medicii de familie.
Între altele, CNAS anunţă că se elimină obligaţia furnizorilor de a mai completa formulare tipizate pe hârtie în activitatea curentă, ceea ce în cazul medicilor va duce la creşterea timpului acordat efectiv consultării pacientului. De asemenea, reţetele şi biletele de trimitere la analize vor putea fi onorate de orice farmacie sau laborator de pe teritoriul ţării.

În cazul în care medicul de familie nu va reuşi să-şi găsească un înlocuitor pentru perioada plecării în vacanţă, pacienţii de pe lista lui se vor putea adresa cabinetelor de medicină din proximitate desemnate de medicul respectiv.

Vifor Rotar

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.