Legea bugetului de stat sărăceşte multe localităţi din România! La Ghimbav lipsesc...

Legea bugetului de stat sărăceşte multe localităţi din România! La Ghimbav lipsesc 10 milioane de lei!

0 358

Minus de 9 miliarde de lei în bugetele localităţilor din România după adoptarea legii bugetului de stat pe anul 2018. Unele primării vor pierde chiar şi o jumătate din banii din impozitul pe venit

Minus de 9 miliarde de lei în bugetele localităţilor din România după adoptarea legii bugetului de stat pe anul 2018. Unele primării vor pierde chiar şi o jumătate din banii din impozitul pe venit. La Ghimbav, spre exemplu, veniturile se vor diminua cu 10 milioane de lei, ceea ce reprezintă aproape o treime din fonduri.
Liberalii susţin că pe parcursul ultimilor 10 ani bugetele locale au fost deposedate de aproximativ 20 miliarde de lei.
Cea mai mare scădere – 9 miliarde de lei – s-a realizat la sfârşitul anului trecut odată cu adoptarea bugetului pe 2018. Liberalii acuză politicile fiscale care au dus la scăderea contribuţiilor din impozitul pe venit de la 82% la 71,5 % .
Cazul Ghimbavului nu este însă chiar atât de grav. Autorităţile locale au mers în continuare pe reducerea cu 20 de procente a impozitului pentru societăţile comerciale şi au reuşit să atragă noi investiţii. Trei noi fabrici se vor deschide în curând în parcul industrial, ceea ce va echilibra cât de cât bugetul.
Marea majoritate a localităţilor rurale vor rămâne însă fără finanţare şi vor fi nevoite să stea cu mâna-ntinsă la guvern, susţin liberalii.
Viceprimarul Ghimbavului, Ionel Fliundra, se plânge că edilii sunte la mâna guvernului şi că foarte mulţi bani se duc la bugetul consolidat de stat şi se întorc foarte puţin înapoi.

Reamintim ca Guvernul a decis scăderea de la 1 ianuarie a impozitului pe venit de la 16 la 10% pentru toate tipurile de venituri.
Cota defalcată din impozitul pe venit este una din principalele surse de venit ale primăriilor şi poate reprezenta între 20 şi 40 % din bugetele locale. Faptul că primăriile depind de acest impozit le face să fie mai dinamice în a atrage investitori. Cu cât sunt mai mulţi angajaţi într-un oraş şi cu cât aceştia sunt mai bine plătiţi, cu atât mai multe venituri vor fi la bugetul local.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.