Doar 5 fermieri din Harman vor despagubiri pentru seceta

Doar 5 fermieri din Harman vor despagubiri pentru seceta

0 576

Directia Agricola face precizarea ca in 2012 seceta a fost generala si nu a mai fost nevoie de depunerea acestor cereri. De aceasta data, insa, vor fi despagubiti doar cei care fac solicitari pentru aceasta

Agricultorii loviti de seceta pot depune cereri pentru constituirea comisiilor care sa constate pagubele. Deocamdata, doar 5 fermieri – toti de la Harman – au depus cereri in acest sens. Directia Agricola face precizarea ca in 2012 seceta a fost generala si nu a mai fost nevoie de depunerea acestor cereri. De aceasta data, insa, vor fi despagubiti doar cei care fac solicitari pentru aceasta.
Daca in primavara a plouat destul de mult incat culturile care se recolteaza vara sa nu sufere, vara secetoasa a afectat unele culturi, in special in zonele din judet unde ploua mai putin. Judetul nostru nu este atat de afectat precum unele din Moldova, insa si la noi sunt culturi care au fost afectate intr-o foarte mare masura. Pana marti dimineata, doar 5 mari fermieri din Harman au depus solicitari pentru intrunirea comisiei de constatare a daunelor iar cei de la Directia Agricola au facut demersurile necesare la Institutia Prefectului.
La Harman exista o zona care, din cauza curentilor, este ocolita de ploi. seceta
Nu este mai putin adevarat ca acolo se gaseste cel mai bun pamant din judet, insa lipsa precipitatiilor anuleaza acest avantaj. O alta zona ocolita de ploi este la Feldioara, insa, cel putin pana acum, nici macar un fermier de aici nu a solicitat ajutorul de minimis.
Gyero Popa Mihaly, director ex. al Directiei Agricole Brasov, solicita tuturor producatorilor agricoli sa depuna cereri pentru ca s-ar putea intampla ca la un moment dat sa apara un act normativ prin care se dau niste ajutoare de minimis si Brasovul nu va avea cereri.
In aceasta perioada nu se pot face decat estimari ale pierderilor la recoltele de toamna. Pierderile se vor calcula cand se vor recolta produsele si atunci se vor stabili si despagubirile care vor fi acordate fermierilor loviti de seceta.

 

Vifor Rotar

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.