Ziua Mondiala a Zonelor Umede

Ziua Mondiala a Zonelor Umede

0 263

Ziua de 2 februarie a fost declarata ziua internationala a zonelor umede. La aceasta data, in 1971, a fost semnata la Ramsar (Iran) conventia asupra zonelor umede de importanta globala, mai ales pentru pasarile salbatice si habitatele lor. Conventia are drept scop principal conservarea zonelor umede, a faunei si florei caracteristice, in conformitate cu dezvoltarea durabila a societatii. Romania a ratificat aderarea la aceasta conventie, prin Legea 5/1991.


In acest an, se accentueaza importanta zonelor umede in mentinerea pisciculturii si a pestelui si in viata oamenilor. Sloganul este: „Zonele umede sustin pescariile – pastrati-le sanatoase! si „Peste pentru miine?”


Asa cum se cunoaste, singura Zona Umeda de Importanta Internationala din Transilvania si printre cele cinci din Romania, este Complexul Piscicol Dumbravita – Brasov, care implineste un an de la declararea sa cu acest statut, chiar in 2 februarie.


Recunoasterea internationala a sa ca arie protejata se datoreaza speciilor de pasari care cuibaresc aici sau poposesc in migratie, unele fiind de interes european sau global (buhaiul de balta, stircul rosu, barza neagra, cirstelul de cimp, crestetii etc).


In complexul de la Dumbravita, piscicultura este activitatea economica cu implicatii majore pozitive in mentinerea speciilor de pasari si a unor habitate caracteristice. Prezenta unor pasari ca barza neagra, egretele, pasarile de tarm, pescarusii etc in conditii naturale sint rar intilnite si aproape absente in judetul Brasov. Asadar, prezenta acestor pasari se datoreaza si existentei elesteelor si activitatilor de piscicultura. Este la fel de importanta pastrarea acestor zone umede, naturale sau antropizate pentru perpetuarea pisciculturii.


?


Cei doi custozi ai ariei protejate, respectiv Societatea Ornitologica Romana – Sucursala Brasov si S.C. Doripesco S.A., impreuna cu Agentia pentru Protectia Mediului Brasov au elaborat Planul de Management al zonei, prin care se planifica activitatile menite sa perpetueze biodiversitatea si sa mentina activitatea de piscicultura. De asemenea, s-au realizat facilitati pentru observarea pasarilor de catre turisti, fiind in desfasurare si un proiect cu finantare din partea Ambasadei Olandei la Bucuresti privind conservarea biodiversitatii si constientizarea populatiei in zona ariei protejate.


?


?


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.