Unele dintre cele mai sanatoase legume

Unele dintre cele mai sanatoase legume

0 220

Nu ne plac si le detestam cand suntem mici, dupa aceea, cand suntem mari, le cautam. Si asta pentru ca legumele sunt o parte importanta a alimentatiei, omul fiind un omnivor care are nevoie de foarte multe vitamine. Iata un top cu cele mai importante legume din alimentatia de zi cu zi, care ne ajuta sa ne pastram si sa ne imbunatatim sanatatea.
O mica precizare: omnivor nu inseamna ca mancam oameni – asta se intampla doar la figurat – ci ca mancam de toate – tot la figurat: sunt destui amatori de mult rahat. Precizarea mi-a fost provocata de o doamna, cunoscuta intamplator, si care s-a mirat, auzind notiunea, ca in Europa se practica vreo forma de canibalism. In cuvinte blande i-am explicat despre ce este vorba, doamna fiind o persoana cu pretentii si cu oarece pozitie sociala, ajunsa pesemne prin invatamant de la distanta la acestea.
Lista nu cuprinde legumele in ordinea importantei, iar daca unele nu se afla in lista nu inseamna ca nu sunt sanatoase. Legumele prezentate aici au cel mai mare aport la necesarul nostru zilnic de fibre si vitamine.

1. Ardeii grasi, indiferent de culoarea lor, rosii, portocalii sau galbeni, contin cantitati mari de substante hranitoare, ca acidul folic si lycopene. Un studiu recent a aratat ca daca putem consuma un ardei in fiecare zi, va scadea riscul de a face cancer la plamani, colon, vezica si pancreas.

2. Ceapa ajuta la scaderea tensiunii si zaharului din sange, imbunatatind si functionarea inimii. Adaugarea de ceapa in dieta poate reduce riscul producerii anumitor forme de cancer si contribuie la sanatatea gastrointestinala. Atentie insa, aceste efecte sunt benefice doar la ceapa cruda sau fiarta. Ceapa prajita are efect cancerigen.

3. Morcovii sunt probabil cele mai cunoscute legume si toata lumea stie ca sunt foarte sanatosi, reprezentand o sursa importanta de vitamina A, care este foarte buna pentru imbunatatirea vederii, mai ales a celei de noapte. Caracteristicile benefice nu se opresc insa aici, morcovii ajutand la scaderea zaharului din sange si sunt foarte buni pentru un colon sanatos.
4. Brocolli este o leguma mai putin cunoscuta in Romania, semanand cu o conopida „vopsita”, dar are proprietati curative foarte importante, avand o concentratie mare de antioxidanti. Aceasta leguma reduce riscul de cancer de stomac, plamani, dar si riscul de cancer rectal. Brocolli este de asemenea bogat in beta-caroten si vitamina C, fiind indicat pentru intarirea imunitatii impotriva racelii si gripei.

5. Spanacul este o leguma polivalenta. O dieta bogata in spanac poate preveni boli de inima, cancerul de colon, artrita si osteoporoza, planta fiind foarte bogata in calciu si fier. In plus, ea apare pe piata devreme primavara, dupa ce organismul a fost vaduvit toata iarna de legume proaspete, de camp si indigene.

6. Varza are concentratii mari de calciu, vitamina E si beta-caroten. Pe langa aceste substante nutritive, varza are si un continut important de seleniu. In cultura europeana, frunzele de varza sunt folosite pentru tratarea inflamatiilor acute, iar sucul de varza a avut rezultate foarte bune in tratamentul ulcerului.

7. Vinetele au efect de protectie a creierului, iar faptul ca sunt forte sarace in calorii fac din aceste legume o alegere populara pentru diete. Vinetele au niveluri ridicate de cupru, potasiu si fier si au o influenta bine documentata asupra sanatatii cardio-vasculare.

8. Castravetii sunt recunoscuti pentru tratamente de piele, fiind foarte mult folositi in produsele cosmetice. Mancat crud intareste ligamentele, oasele si muschii, scazand si tensiunea daca sunt consumati in cantitati mari.

9. Rosiile au o concentratie mare de lycopene si sunt renumite pentru proprietatile anticanceroase. Aceste fructe contin toate vitaminele de la A la K si ajuta la reducerea numarului de radicali liberi din sange.

10. Fasolea verde trebuie consumata cat mai proaspata pentru ca este foarte bogata in vitamina K si are o serie de substante nutritive antiinflamatoare, care reduc severitatea simptomelor bolilor in care inflamarea joaca un rol important (astm, osteoartrita si artrita reumatoida).
Enumerand aceste zece legume nu pot avea pretentia ca numai acestea sunt bune, pentru ca si celelale au proprietati asemanatoare, chiar daca nu identice. De pilda patrunjelul frunze si mararul au, consumate ca atare, in salate, de pilda, un continut de vitamina C de 150 de ori mai mare decat citricele. Insa pe cele de mai sus le folosim cel mai des in meniul nostru zilnic.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.