Tinutul Secuiesc, s-a lansat la Targu Mures!

Tinutul Secuiesc, s-a lansat la Targu Mures!

0 196

?


UDMR a pastrat pentru campania electorala, aflata in plina desfasurare de forte (de ce tocmai pentru Parlamentul European?), una dintre temele preferate.


Tema sensibila pentru romani si cu un puternic impact emotional pentru conationalii lor: „Tinutul Secuiesc”.


Strategii udemeristi au plasat acest obiectiv, extrem de mediatizat printre maghiari (vezi „sondajele” sau scrutinurile realizate printre secui), intr-o perioada de timp in care fortele politice romanesti, preocupate de luptele pentru ciolanul puterii, nu prea au dorit sa clarifice lucrurile privind reorganizarea teritorial administrativa a Romaniei. Un subiect si o tema abandonata, uitata in agendele de mana a doua, ale politicienilor romani.


Din pacate, ca mai intotdeauna, atunci cand va trebui sa facem reorganizarea teritorial administrativa a tarii, riscam sa nu fim pregatiti sa facem un lucru temeinic si la termenul la care, tot noi, ne-am angajat ca ne vom rezolva problema.


Desi unele aspecte ale intelegerilor cu UE sunt secrete, din cate se pare, incepand cu anul 2013 Romania va trebui sa finalizeze procesul de reorganizare din punct de vedere administrativ/dezvoltare a propriului teritoriu.


Experienta europeana arata cat se poate de clar ca orice administratie teritoriala sub 1 milion de locuitori nu este „rentabila” si multe resurse sunt risipite inutil si ineficient.


Fara nici o rezerva, am spus-o de nenumarate ori si o repet si cu acest prilej –? actuala „zonare” pe 8 regiuni de dezvoltare a Romaniei a fost si ramane o mare eroare. Se vede de departe ca mai nimic nu functioneaza in acest sistem in care doar satisfacerea diferitelor grupuri de interese este singura preocupare a celor care conduc: de exemplu, de la margine, tocmai din Alba, „Regiunea 7 Centru” (din care face parte in prezent si Judetul Brasov).


UDMR considera ca in locul celor 8 regiuni de dezvoltare (actuale), sunt necesare altele, mai multe, poate 15, chiar 16 regiuni mai mici care, pe cat posibil, sa fie inzestrate si cu atributii administrativ teritoriale.


Printre acestea, desigur – Tinutul secuiesc.


?


Continuare in numarul viitor


?


Horia D.R.


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.