Sub cele mai stricte măsuri de siguranță sanitară, luni începe prima sesiune...

Sub cele mai stricte măsuri de siguranță sanitară, luni începe prima sesiune a examenului de BAC 2020

0 152

Examenul de BAC 2020 începe luni, 22 iunie, cu proba scrisă la Limba și literatura română. Bacalaureatul 2020 a debutat, practic, joi, 11 iunie, cu etapa echivalării și recunoașterii competențelor lingvistice și digitale pentru absolvenții de clasa a XII-a. Potrivit calendarului oficial stabilit de ministerul Educației și Cercetării, această etapa a durat până pe data de 17 iunie. Echivalarea înlocuiește probele orale de competențe. Examenul de Limba română de la BAC 2020 începe la ora 9:00, însă candidații trebuie să fie în clase între 7:30 și, cel mai târziu, ora 8:30. Proba scrisă la Limba română durează 3 ore. Potrivit regulilor publicate în Monitorul Oficial, candidații la Bacalaureat 2020 nu au voie să intre în sălile de examen cu telefoane mobile, căști audio, mijloace electronice de calcul sau de comunicare, ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete, manuale, cărți, dicționare, culegeri, formulare, memoratoare, notițe, însemnări, rezumate, ciorne, lucrări ale altor candidați sau orice tip de document ce ar putea fi folosit pentru rezolvarea subiectelor.

Toate aceste obiecte vor fi lăsate în sala de depozitare stabilită de comisia de bacalaureat în acest scop. Cei care refuză să depoziteze aceste obiecte nu vor fi primiți în sala de examen.

Absolvenții de liceu nu au voie să vorbească între ei sau cu exteriorul, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi folosite pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare între candidați sau cu exteriorul.

Examenul de BAC se va desfășura, în contextul pandemiei, sub cele mai stricte măsuri de protecție sanitară. Ca și la Evaluarea Natională, absolvenții de liceu vor trece prin triajul epidemiologic înainte de intrarea în sala de examen.

Pentru a promova Bacalaureatul, un candidat trebuie să îndeplinească următoarele condiții, cumulativ:
– să aibă echivalate, recunoscute sau să fi susținut toate examenele de evaluare a competențelor lingvistice și digitale;
– să dea toate examenele scrise și să obțină nota 5 (cel puțin) la fiecare dintre acestea;
– să obțină media 6 (cel puțin) la probele scrise

O premieră a examenelor din acest an este anonimizarea rezultatelor. Numele elevilor vor fi codificate, astfel că la avizier, precum și pe pagina online dedicată rezultatelor de la Bac 2020 vor apărea coduri în dreptul cărora vor fi afișate notele și mediile. Fiecare candidat de la Bacalaureat va primi anterior afișării rezultatelor codul specific.

Rezultatele examenului de bacalaureat 2020 vor fi afișate la avizierele liceelor, prin postare pe pagina de internet a liceelor și prin postare pe pagina de internet a Ministerului Educației și a inspectoratelor școlare.

Anul acesta vor fi organizate trei sesiuni de Bacalaureat. S-a renunțat la sesiunea specială pentru olimpici, dar s-a adăugat una specială, pentru elevii afectați de coronavirus sau cu temperatură la primele examene.

De asemenea, au fost organizate examene în aproape orice liceu: anul acesta, se consideră centru de examen unitatea de învățământ la care s-au înscris cel puțin 30 de candidați proveniți din seria curentă și/sau din seriile anterioare.

Calendarul primei sesiuni de Bacalaureat 2020

22 iunie 2020 Limba și literatura română – proba E a) – proba scrisă
23 iunie 2020 Limba și literatura maternă – proba E b) – proba scrisă
24 iunie 2020 Proba obligatorie a profilului – proba E c) – proba scrisă

  • Examen la Matematică – pentru absolvenții claselor de liceu cu profil real din filiera teoretică, pentru cei care au terminat filiera tehnologică și pentru absolvenții de la profilul militar și profilul pedagogic – specializarea învățători-educatoare, din filiera vocațională
  • Examen la Istorie – pentru absolvenții de la profilul umanist din filiera teoretică și pentru toate profilurile și specializările din filiera vocațională, cu excepția celor de mai sus

25 iunie 2020 Proba la alegere a profilului și a specializării – proba E d) – proba scrisă

Absolvenții trebuie să aleagă una dintre următoarele materii, pentru examen, în funcție de studiile urmate în liceu:

  • Fizică, Chimie, Biologie sau Informatică – elevii de la profilul real din filiera teoretică, de la profilul tehnic și profilul resurse naturale și protecția mediului din filiera tehnologică și de la profilul militar din filiera vocațională
  • Geografie, Filosofie, Logică și argumentare, Economie, Psihologie și, după caz, Sociologie – absolvenții de la profilul umanist din filiera teoretica, de la profilul servicii din filiera tehnologică și din toate profilurile și specializările din filiera vocațională, cu excepția celui menționat mai sus

30 iunie 2020 Afișarea rezultatelor la probele scrise – până la ora 12:00

30 iunie 2020 Depunerea contestațiilor în intervalul orar 16:00 – 20:00
1 iulie 2020 Depunerea contestațiilor în intervalul orar 8:00 – 12:00
1 – 4 iulie 2020 Rezolvarea contestațiilor
5 iulie 2020 Afișarea rezultatelor finale

Sesiunea specială a Bacalaureatului 2020

Anul acesta, Ministerul Educației organizează o sesiune specială a Bacalaureatului, pentru elevii afectați de pandemia COVID-19. Astfel, Ministerul organizează o Etapă specială a BAC-ului (în perioada 29 iunie – 2 iulie), care se adresează absolvenților de liceu care, în contextul măsurilor stabilite privind combaterea răspândirii virusului SARS-CoV-2, au fost în izolare/carantină/au prezentat valori ale temperaturii peste limitele admise în ziua desfășurării probelor sau care, din alte motive justificate cu certificat medical, nu au putut finaliza/participa la probele scrise desfășurate în perioada 22-25 iunie 2020, în cadrul sesiunii 3 iunie – 5 iulie.

Li se recunosc elevilor probele susținute în prima sesiune de Bacalaureat – dacă nu au reușit să o finalizeze fie pentru că au avut la triajul epidemiologic temperatura peste limita de 37,3 grade C, fie din alte motive justificate cu certificat medical.

D.D.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.