Serile Facultatii de Litere si zorii Lumii Noi

Serile Facultatii de Litere si zorii Lumii Noi

0 229

Facultatea brasoveana de Litere redescopera Lumea Noua! Este primul eveniment din noul proiect al institutiei, intitulat „Serile Facultatii de Litere”, gandit ca un parteneriat cu mediul cultural brasovean. Programat sa se desfasoare in perioada ianuarie-iunie 2009, proiectul a debutat joi seara cu lansarea unei carti ce rescrie istoria oficiala a Descoperirii Lumii Noi. Intr-un roman savuros de 700 de pagini, autoarea Ruxandra Ivancescu, conferentiat universitar doctor la Catedra de Limba si Literatura Romana a Facultatii de Litere Brasov, reabiliteaza figurile adevaratilor descoperitori ai continentului american.
Tomul a aparut la Editura Cartea Romaneasca si se intituleaza „Maranon sau adevarata istorie a descoperirii Lumii Noi”. Desi rezonanta exotica din prima parte a titlului pare o gaselnita editoriala menita sa atraga publicul, prezenta vocabulei spaniole are o explicatie precisa. Maranon inseamna in spaniola (si) labirint; sugestia a venit de la un coleg de catedra al Ruxandrei, un mic tribut platit gustului exotic. Dar maranon-ul Ruxandrei nu e numai atat: este si o parabola pentru Marele Labirint care este lumea, in care eroul se pierde mereu pentru a se regasi intotdeauna la finalul povestii.
Autoarea recunoaste ea insasi ca postura de romancier in care s-a gasit este una curioasa pentru un antropolog si critic literar. Dar impulsul de a scrie o poveste captivanta despre un episod la fel de seducator din istoria omenirii a fost mai puternic. In timp ce se documenta, autoarea a descoperit ca fusese ani buni victima prejudecatilor si ideilor de-a gata despre continentul american, cimentate de cateva secole incoace. Nici despre epoca Marilor descoperiri n-avea tocmai ideea corecta: Spania Renasterii i se parea in mod gresit un taram terorizat de Inchizitie, auster si neofertant literar. Dovada ca se insela este chiar cartea scrisa la capatul unei munci asidue dar gratificante de documentare.
Romanul Ruxandrei face dreptate adevaratilor descoperitori ai Lumii Noi, navigatorii familiei de conchistadori spanioli Pinzon. Niste aventurieri asemenea lui Cristofor Columb, caruia istoria oficiala i-a acordat pe nedrept intreaga glorie a descoperirii Americii. Pe masura ce adauga noi pagini cartii, Ruxandra Ivancescu a ajuns sa-l antipatizeze si ea pe genovez, pe care niciunul din cititorii cartii sau ai istoriilor necanonice ale descoperirilor nu pare a-l avea la inima.
Colegii de catedra ai autoarei, la randul lor scriitori si critici respectabili, sunt incantati si surprinsi in acelasi timp de romanul Ruxandrei. Profesorul Alexandru Musina a simtit, alaturi de alti cititori, uimirea ca o astfel de carte nu a existat inainte de a le fi cazut in mana. Musina se declara fermecat de curgerea seducatoare a naratiunii, pe care o vede demna de o ecranizare hollywoodiana si remarca subtilitatea cu care autoarea a introdus in roman un personaj feminin de prin partile noastre, pe nume Ileana, ratacit in geografia labirintica a povestii.
Lansarea cartii Ruxandrei Ivancescu este primul din seria de evenimente grupate in proiectul brasovean Serile Facultatii de Litere, gandit de catre decanul Facultatii, profesorul Andrei Bodiu.
Urmatorul eveniment al Serilor Facultatii de Litere este Sesiunea de comunicari din 17 februarie 2009, dedicata prof univ. dr. Ovidiu Moceanu, la aniversarea a 60 de ani de viata.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.