RUSIA DUCE UN RĂZBOI ÎMPOTRIVA GLOBALIZĂRII

RUSIA DUCE UN RĂZBOI ÎMPOTRIVA GLOBALIZĂRII

0 206

Președintele Vladimir Putin a declarat că Occidentul duce „război economic”, iar ca răspuns a început să folosească o parte din propriile arme financiare ale Rusiei. La sfârșitul lunii martie, Putin a avertizat că țările „neprietenoase” – prin care se referea cu adevărat la țările europene – vor trebui să înceapă să-și plătească gazele naturale în ruble, mai degrabă decât dolari americani sau euro. El a dat ragaz băncii centrale ruse până la 31martie să-și dea seama cum se va întâmpla acest lucru.
Țările europene achiziționează împreună 40% din gazele lor naturale din Rusia, plătind până la 800 de milioane de dolari pe zi. Este o mișcare de neegalat – una la care Uniunea Europeană a reacționat sfidător, deși această sfidare poate fi în cele din urmă temperată de interesul propriu.
Cea mai recentă mișcare a Rusiei face parte dintr-un război mult mai lung, un război împotriva Globalismului, alaturi de cel ce il duce împotriva dolarului, care rămâne moneda în care este exprimat cel mai mare comerț cu petrol și gaze.
Sancțiunile ca răspuns la anexarea Crimeei de către Rusia în 2014 au scos la iveală o slăbiciune crucială în încercarea Rusiei de a se opune Occidentului: hegemonia occidentală în sistemul financiar.
De atunci, Rusia a luat măsuri pentru a-și reduce expunerea la dolar, prevăzând exact genul de sancțiuni ample impuse recent. Conform unei estimări, ponderea exporturilor Rusiei denominate în dolari a scăzut de la 80% în 2014 la aproximativ 45% în prezent.
În aceeași perioadă, banca centrală a Rusiei și-a înjumătățit rezervele de dolari, trecând la euro, yuan și alte valute.
Până în 2019, Rusia deținea un sfert din toate rezervele de yuani din lume. Lunga bătălie a Rusiei împotriva dolarului este mai mult o insurgență decât un război.
Detronarea dolarului ca monedă de rezervă a lumii nu este ceva ce se poate întâmpla peste noapte și nu e ceva ce se poate face de către o singura țară.

De ani de zile, atât Rusia, cât și China au încercat să se dezlege de pe dolar, o încercare cunoscută sub numele de de-dolarizare. Cele două țări au făcut un pas important în această direcție în 2019, când au convenit să deconteze toate schimburile comerciale dintre ele în monedele lor respective.
Încercarea Chinei de a înlocui dolarul ca monedă de rezervă a lumii, este un obiectiv care nu poate fi atins fără răsturnări politice si sociale enorme.
De asemenea, ar trebui să convingă si alte tari să vină alaturi. Trecerea la o lume post-dolar nu se poate întâmpla decât cu adoptarea pe scară largă a unei alte monede – până în prezent, puține alte țări (cu excepția Iranului, care este, de asemenea, puternic sancționat de Occident) par interesate.
India are în vedere un acord comercial de tip rupee-ruble cu Rusia, o propunere din partea Moscovei care va pune New Delhi-ul pe un curs de confruntare cu Occidentul, dar unul care ar putea contribui la amortizarea economiei indiene împotriva agresării influențelor economice globale, inclusiv a creșterii prețurilor petrolului. India dorește să își continue comerțul bilateral cu Rusia, în ciuda presiunilor puternice din partea SUA și a UE de a se alinia la regimul său de sancțiuni. India se bazează foarte mult pe Rusia pentru armele sale și vede perspectiva de a importa petrol mai ieftin la un moment dat cand prețurile au crescut de la invazia din Ucraina. Oficialii organismului comercial indian spun că acordul bilateral de plată ar putea fi pus în aplicare încă dela inceputul lui aprilie 2022, deși banca centrală și ministerul de finanțe al Indiei au evitat până acum să comenteze oficial pe această temă.
Rubla se tranzacționează la aproximativ 85ruble la dolar, aproximativ acolo unde a fost înainte ca Rusia să înceapă invazia, în urmă cu o lună. Moneda rusă a scăzut până la 150 la dolar pe 7 martie, la vestea că administrația Biden va interzice importurile americane de combustibil rusesc, dar a revenit odată cu avansarea de către Moscova a ratelor dobânzilor la 20% și impunerea de controale de capital.
Este, in fapt, o trecere treptată la un sistem financiar multipolar – unul în care alte monede precum euro și yuanul, precum și aurul sau o monedă digitală nou creată, susținută de stat, joacă un rol important.
„Multilateralismul este acel mecanism de apartenență la instituții internaționale care descurajează unilateralismul și oferă statelor mici si mijlocii o voce și o influență pe care altfel nu le-ar putea exercita.” ~ aceasta este definitia pe care o da presedintele Kenyei, Uhuru Kenyatta.

Denis O.
Sursa: IonCoja.ro

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.