Pui de zimbru in rezervatia de la Brasov

Pui de zimbru in rezervatia de la Brasov

0 107

Un lucru rar intalnit a avut loc la Vama Buzaului. In interiorul vestitei rezervatii de zimbri din zona, una dintre femelele de aici a nascut primul pui de zimbru al turmei. Vestea buna este ca puiul de zimbru e sanatos tun.
Mama, botezata Milka de ingrijitori, a fost adusa anul trecut in rezervatia de la Vama Buzaului. Ceea ce este extrem de interesant este ca mamica de zimbru a stiut sa-si ascunda sarcina, astfel incat ingrijitorii si reprezentantii rezervatiei habar nu aveau ca femela este gestanta si ca este foarte aproape de „livrarea” unui nou locatar in rezervatie. Acest lucru spune multe despre atentia cu care sunt monitorizate exemplarele. Asa ca mare le-a fost mirarea sa vada puiul cazut din cer. „A aparut asa, din senin. Nu stiam nimic. Acuma sta mai retrasa ca inainte”, povesteste Ion Neagu, ingrijitor.
Cu toate acestea, se pare ca nu au aparut niciun fel de complicatii in timpul nasterii, iar puiul este foarte sanatos. Peste putin timp ar putea sa aiba inca un partener de pentru ca se banuieste ca o alta femela, adusa tot din Austria, este gestanta.
Micutul a trebuit supravegheat o vreme pentru ca un mascul din rezervatie l-a luat in coarne la nici o ora dupa ce venise pe lume. Cel mai nou membru al Vaii Zimbrilor va fi botezat in urma unui concurs intre scolile din Vama Buzaului si Prejmer. Copiii trebuie sa realizeze o compunere prin care sa explice cum cred ei ca pot fi promovate turistic zonele din care vin. Elevul cel mai talentat la scris va fi „nasul” zimbrisorului.
Primarul comunei Vama Buzaului este incantat de minunea ce a avut loc in rezervatia din localitatea pe care o administreaza, sperand ca astfel turismul in zona sa fie stimulat macar pentru o perioada datorita acestui eveniment. „Un zimbru nascut chiar aici, in Vama Buzaului nu poate decat sa starneasca si mai mult curiozitatea turistilor, ceea ce este foarte bine pentru noi”, spune primarul Tiberiu Chirilas.
In rezervatia din Vama Buzaului locuiesc 6 zimbri.
Rezervatia Valea Zimbrilor este cea de-a patra din tara si a fost inaugurata la sfarsitul anului trecut. 1,2 milioane de euro au fost investiti aici, printr-un program european.
Potrivit autoritatilor, de la deschiderea rezervatiei numarul turistilor a depasit asteptarile. Peste 200 de vizitatori merg zilnic sa admire cele sase bovine care traiesc la Vama Buzaului.
Zimbrii au fost adusi din Italia, Austria si Elvetia si reprezinta o donatie a presedintelui Organizatiei Europene a Zimbrilor, Wanda Oleg.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.