Proteine in produsele de post

Proteine in produsele de post

0 61

Si magazinele brasovene s-au adaptat cuceririlor democratice de dupa miscarea din decembrie 1989, printre care si libertatea pe fata a practicarii riturilor si obiceiurilor religioase, in rafturile magazinelor gasindu-se, de ani buni, si produse de post, atunci cand este vremea acestora.
Pot fi insiruite o serie de produse cum ar fi conserve de pateuri, cozonac si produse de patiserie fara adausuri de materii interzise de religie in posturi, mezeluri pe baza de soia si alte minuni, pe langa clasicele tocane de legume sau iahnii simple de fasole.
Eu unul ma declar indiferent fata de asemenea posturi, chiar daca cred in puterea divina, si asta din mai multe motive, printre care faptul ca veniturile nu-mi permit sa ma ghiftuiesc de-a lungul anului, apoi pentru ca incerc sa nu savarsesc pacate neingaduite de Dumnezeu si socotesc mai ales fariseism sa ma laud pe fata cu postul, mai ales tinut de frica vreunei pedepse divine, dar in cuget sa gandesc rautati. Dar nu despre asta e vorba.
Este vorba ca, in urma unor sesizari, urmate de controale, inspectorii de la Protectia Consumatorului au gasit prin rafturi o serie de produse inscriptionate “de post”, dar care, in realitate, dovedeau si continut de proteine, acesta fiind inscriptionat cat mai mic posibil pe etichetele produselor sau scris in asemenea termeni tehnici, incat multi consumatori pricep despre ce este vorba ca pisica in fata calendarului.
Se intalnesc si cazuri in care nici macar vanzatoarele nu stiu daca produsul este sau nu de post, recunoscandu-si incompetenta. Iar daca au tupeu si vor sa faca vanzare, plaseaza produsul drept aliment de post, spre indignarea habotnicilor care reusesc sa se prinda de figura.
Toate aceste cazuri au fost sanctionate contraventional, iar produsele retrase de la vanzare, dupa cum a declarat domnul Iulian Mara, seful OJPC Brasov.
Chestia e ca asemenea controale ar trebui facute si pe la producatori, sau cel putin ar trebui sa se impuna acestora o inscriptionare clara si lizibila si fara ochelari, pentru prevenirea situatiilor neplacute in care pot fi pusi, spiritual, adevaratii credinciosi. Nemaivorbind de toate acele adaosuri sintetice care, oricum, sunt chiar daunatoare organismului.
Iar ca sa ii linistesc pe postitorii cazuti fara voie in pacat, acesta nu cade asupra lor, ci a celor care le-au inselat buna credinta.In acest sens mi-amintesc de o intamplare din copilarie. Bunica mea dinspre partea mamei era adanc credincioasa si-si facea mancare separat in vremea posturilor, explicandu-ne si de ce. Eu, copil curios si neastamparat, i-am pus intr-un rand, in ciorba de post, niste supa de carne, ca sa vad ce pateste. Ea nu a patit nimic, murind la 95 de ani, eu, in schimb, nerealizand in viata mai nimic si ajungand cu sanatatea rablagita si cu placerea nebuna de a scrie pentru dumneavoastra.
Asa ca nu fiti chiar atat de speriosi, stimati cititori!

Dan Bota

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.