Pregătri și măsuri de maximă importanță luate de DSU pentru un mare...

Pregătri și măsuri de maximă importanță luate de DSU pentru un mare cutremur în România!

Chiar dacă în ultimii ani Vrancea nu a mai produs un cutremur de intensitate mare, istoria acestor fenomene indică o ciclicitate pe care trebuie s-o luăm în considerare. La anumită perioadă, fie ea de 30, 40 sau chiar 50 de ani, în Vrancea s-au produs cutremure de mare intensitate, care s-au soldat atât cu victime, cât și cu pagube materiale considerabile.

Când vine marele cutremur?
Aceasta este întrebarea care stă pe buzele tuturor seismologilor din ziua de astăzi. Chiar dacă există aparatură de ultima generație, aceasta nu a ajuns la performanța de a anticipa producerea unui cutremur major. Mai mult de atât, specialiștii susțin că înainte de marele dezastru, există numeroase semne pe care natura ni le oferă.
Ar trebui să fim atenți la aceste semne și astfel vom putea determina momentul aproximativ al producerii unui cutremur de mare intensitate pe scara Richter. Așadar, concluzia este una singură, nimeni nu știe cu exactitate când va veni, dar dacă luăm în considerarea ciclicitatea din Vrancea, putem spune că într-o bună zi se va produce.

România se pregătește de marele cutremur?
Constantin Ionescu, director INFP și Raed Arafat, coordonatorul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), au vorbit marți despre marele cutremur care ar urma să aibă loc în țara noastră. Raed Arafat le-a transmis românilor că trebuie să fie pregătiți în orice moment pentru un cutremur major.
„Oricând poate să vină un cutremur. Noi trebuie să fim pregătiți, pentru că nimeni din lumea asta nu poate să spună, mâine, peste 20 de ani sau peste 40 de ani”, a declarat directorul INFP, Constantin Ionescu.
Mai mult de atât, Arafat susține că fiecare județ va fi dotat cu câte două containere de căutare-salvare.
„Cel puţin pentru partea de căutare-salvare urbană, anul trecut am încheiat dotarea fiecărui judeţ cu câte un container de căutare-salvare, iar în acest an se achiziţionează al doilea container. Deja sunt contractate. Deci, la sfârşitul acestui an, fiecare judeţ va avea două containere de căutare-salvare cu toate echipamentele, ceea ce înseamnă că, în jurul fiecărui container, se dezvoltă o echipă de căutare-salvare (…) de intervenţie pe partea de clădiri prăbuşite şi alte situaţii care necesită echipamentele respective”, a declarat dr. Arafat.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.