Plimbare gratuita cu mocanita pana in iulie

Plimbare gratuita cu mocanita pana in iulie

0 67

Inainte de Sarbatorile de Pasti, a fost inaugurat trenul de epoca „Dracula Expres”, tren ce face parte dintr-un proiect, initiat de presedintele Consiliului Judetean Brasov, Aristotel Cancescu. Ineditul tren face parte din oferta turistica a judetului Brasov si da posibilitaea celor care doresc sa ne viziteze zona sa admire patrimoniul natural si cultural din zona Brasovului.
Desi initial ruta stabilita a fost Brasov –Zarnesti, la cererea publicului traseul a fost diversificat si trenul circula pana la Intorsura Buzaului.
Presedintele Consiliului Judetean Brasov a declarat ca de la inceputul lui iulie trenul va intra in exploatare comerciala.
Pana atunci insa, trenul turistic care are in componenta trei vagoane de epoca a cate 80 de locuri fiecare, va circula pe traseul Brasov-Zarnesti in fiecare sambata si duminica. Trenul va pleca din gara Brasov spre Zarnesti la ora 9,00, iar sambata spre Vama Buzaului va pleca din gara Brasov la ora 10,15. Dupa data de 1 iulie, „Dracula Epres” va avea un alt program.
In lunile mai si iunie, plimbarea cu trenul de epoca va fi gratuita, iar la fiecare cursa pot urca 85 de calatori.

O bijuterie de tren
Trenul in sine este o bijuterie. Vagoanele vor fi remorcate de locomotive cu aburi: una dintre ele, marca „Pacific” seria 231, una din putinele ramase in Europa, a fost construita in Germania, la uzinele Maffai, in anul 1922. Cealalta este din seria 230.516 si a fost construita la uzinele Nicolae Malaxa din Bucuresti, in 1937. Doua dintre cele trei vagoane sunt de clasa I si au facut parte din Orient Expresul Paris – Bucuresti, iar la vremea lor erau foarte cautate de public pentru confortul oferit.
Au compartimente spatioase, cu cate sase locuri tapitate cu un plus rosu, de foarte buna calitate si sunt incalzite cu aburul de la locomotiva. Remarcabil este faptul ca, in fiecare compartiment, calatorii au la indemana un regulator de aburi care le permite sa-si aleaga temperatura dorita.

Vagonul – salon al Regelui Carol al II-lea
Cel de-al treilea vagon a fost salon al Regelui Carol al II-lea. Acesta era organizat dupa cum urmeaza: un salon pentru servitul mesei, cusete pentru dormit si chiar o instalatie de baie cu cada si cu toate cele necesare pentru igiena personala a familiei regale. Toate aceste vagoane au fost refacute respectandu-se intru totul aspectul lor initial.
Presedintele Consiliului Judetean Brasov, Aristotel Cancescu, a declarat: „Restaurarea vagoanelor si a locomotivelor a costat 600 de milioane de lei, bani alocati de la bugetul judetean. Dorinta noastra este ca Brasovul sa devina primul judet turistic al tarii. Nu suntem departe de indeplinirea acestui vis, justificat de impresionantul potential natural, cultural si istoric al judetului nostru. Proiectul punerii in functiune a unui tren de epoca este inclus in demersurile noastre de a realiza o adevarata industrie turistica la Brasov. Un asemenea tren ar completa in mod fericit celelalte atractii ale zonei Rasnov-Bran-Zarnesti si i-ar determina pe turisti sa zaboveasca mai mult timp pe meleagurile noastre”.

Laura Moise

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.