Noi modificari legislative pentru microintreprinderi, adoptate de Guvernul Ponta

Noi modificari legislative pentru microintreprinderi, adoptate de Guvernul Ponta

0 956
Microintreprinderile cu personal angajat vor beneficia de o reducere de impozit pe venituri, iar apa va avea TVA de 9%, incepand cu anul 2016, a decis, marti, Guvernul, printr-o ordonanta de urgenta.
Prin noua modificare adusa Codului fiscal, incepand cu anul 2016, microintreprinderile vor plati impozit pe veniturile realizate astfel:
– cele cu doi sau mai multi angajati, 1%
– cele cu un singur angajat, 2%
– cele fara niciun angajat 3%, ca si pana acum.
„Modificarea are rolul sa contribuie la incurajarea crearii de noi locuri de munca si la  asezarea echitabila a sarcinii fiscale intre microintreprinderile cu si fara salariati”, sustine Executivul.
Astfel, Guvernul reduce impozitul mai mulor categorii de microintreprinderi, nu doar firmelor infiintate de antreprenorii debutanti. In Codul fiscal adoptat in septembrie 2015, impozitul pentru microintreprinderi IMM. framanea la 3% pe venituri, cu exceptia SRL-D -urilor (firmele debutantilor), care beneficiau de un immpozit de numai 1%, pentru primele 24 de luni de la data inregistrarii firmei. Prevederile se aplica daca, in cadrul unei perioade de 48 de luni de la data inregistrarii, microintreprinderea nu se afla in urmatoarele situatii:
– lichidarea voluntara prin hotararea adunarii generale, potrivit legii;
– dizolvarea fara lichidare, potrivit legii;
– inactivitate temporara, potrivit legii;
– declararea pe propria raspundere a nedesfasurarii de activitati la sediul social/sediile secundare, potrivit legii;
– majorarea capitalului social prin aporturi efectuate, potrivit legii, de noi actionari/asociati;

– actionarii/asociatii sai vand/cesioneaza/schimba titlurile de participare detinute.O alta modificare adoptata, marti, de Guvern mareste plafonul pana la care firmele pot fi considerate microintreprinderi, astfel incat sa poata plati impozit pe venit de maximum 3%, in loc de impozit pe profit de 16%. Astfel, din anul 2016, plafonul pentru microintreprinderi creste de la 65.000 de euro pe an, ca cifra de afaceri, la 100.000 de euro.

Alte modificari operate prin ordonanta de urgenta de marti:
1.
Incepand din 2016 se va extinde aplicarea cotei reduse de TVA de 9% si pentru livrarea apei potabile si a apei pentru irigatii in agricultura.apa

2. Reducerea cotei de impozitare de la 16% la 5%,  aplicabila dividendelor distribuite persoanelor romane, fizice si juridice, precum si dividendelor obtinute, din Romania, de persoane nerezidente, sa intre in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2016. Aceasta inseamna ca pentru dividendele incasate in anul 2017 pentru anul precedent impozitul va fi de 5%. „Masura are in vedere  cresterea investitiilor si favorizarea dezvoltarii societatilor de tip holding, incurajrea pastrarii in tara a capitalului romanesc, dinamizarea procesului de repatriere a capitalului romanesc, incurajand, totodata, restructurarea societatilor comerciale in scopul adaptarii lor la exigentele mediului economic si financiar, national si european, aflat in continua schimbare” sustine Guvernul.

3. Extinderea categoriei persoanelor juridice romane care nu datoreaza impozit pe profit pentru veniturile obtinute si utilizate potrivit reglementarilor legale in domeniul educatiei nationale. In aceasta categorie vor intra, potrivit acestui act normativ, si unitatile de invatamant particular preuniversitar.

4. Exceptarea de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate a persoanelor fizice care detin o asigurare pentru boala si maternitate pe teritoriul unui stat cu care Romania aplica un acord bilateral de securitate sociala cu prevederi pentru asigurarea de boala-maternitate;

5. Prelungirea cu o luna, respectiv pana la 31 martie 2016, a termenului pentru depunerea urmatoarelor documente:LA GHISEU
– declaratiile privind cladirile proprietatea persoanelor fizice sau juridice cu destinatie nerezidentiala sau mixta;
– declaratiile privind mijloacele de transport radiate din circulatie;
– justificarile eliberate in anul 2015 privind scutirile sau reducerile de la plata impozitului pe cladiri, terenuri sau mijloace de transport, in cazul persoanelor indreptatite.

6. Introducerea reglementarii potrivit careia in cazul inmatricularii sau inregistrarii unui mijloc de transport in cursul anului, proprietarul are obligatia sa depuna o declaratie la organul fiscal local in termen de 30 de zile de la data dobandirii.

Ordonanta adoptata de Guvern contine, de asemenea, o serie de prevederi care modifica si completeaza noul Cod de procedura fiscala.
Una dintre modificari vizeaza desemnarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala drept autoritate competenta pentru efectuarea schimbului de informatii cu statele cu care Romania s-a angajat printr-un instrument juridic, masura menita sa contribuie la combaterea evaziunii fiscale.

In urma noilor modificari, Guvernul estimeaza un impact bugetar negativ de circa 2 miliarde de lei in anul 2016.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.