Mandra Romanie, ieftina mai esti!

Mandra Romanie, ieftina mai esti!

0 66

Altadata granarul Europei, Romania a devenit, in mai bine de 20 de ani de la revolutie, o stafie din punctul de vedere al agriculturii. Ca dovada a acestui fapt sta stirea conform careia preturile terenurilor agricole din Romania sunt de pana la cinci ori mai reduse decat cele din alte tari europene. Totusi, pe termen lung aceasta diferenta va disparea, astfel ca, in prezent, achizitia de proprietati pe piata romaneasca este o oportunitate.
In Austria, terenurile mai putin fertile decat cele din Romania costa 10.000 de euro pe hectar, in tari precum Polonia, Cehia si Slovacia 5.000 de euro pe hectar. In Romania, terenurile fertile se vand cu 2.000 de euro pe hectar. “Pe termen lung in cadrul Uniunii Europene nu va mai fi posibila mentinerea diferentelor atat de mari intre preturi”, a afirmat Thomas Prader, unul dintre actionarii companiei austriece Solproiect, care se ocupa cu achizitia si comasarea terenurilor agricole din Romania.
Potrivit reprezentantului companiei de consultanta imobiliara King Sturge in Romania suprafata de teren agricol este de 9,4 milioane de hectare, respectiv 5% din totalul de circa 172 de milioane de hectare din Europa.
In ceea ce priveste preturile, datele King Sturge arata ca in Romania media este de 2.000-3.000 de euro pe hectar, in timp ce in Franta se situeaza la 6.000-6.500 de euro pe hectar, in Serbia – 7.000-8.000 euro pe hectar, iar in Ucraina – 6.000-7.000 euro pe hectar.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.