Imprumut FMI – avantaje si dezavantaje (1)

Imprumut FMI – avantaje si dezavantaje (1)

0 298

Sa ne intelegem de la inceput: acest Fond Monetar International este o banca la fel cu toate celelalte de care ne impiedicam cand iesim sa ne plimbam prin oras sau, mai rau, cand ajungem la ananghie financiara si ne pomenim trecandu-le pragul. Cine a avut (ne)placerea sa aiba relatii de imprumut cu vreo banca, stie ce conditii i se pun, in final ajungand sa restituie respectivul imprumut cu cel putin 50% mai mult decat a luat in mana. In schimb isi poate astupa unele gauri in existenta imediata si se poate da rotund fata de vecini ca se descurca. Ce vine dupa aceea e alta poveste: mai putina mancare pe masa, mai putine haine noi, mai putine jucarii si dulciuri copiilor, per total o curea stransa cat sa-i lipeasca stomacul, lui si familiei sale, de sira spinarii. Si astea toate pentru a restitui imprumutul.
Cam asa arata si un imprumut la nivel de tara, atata doar ca de suferit au cei multi si necajiti de soarta restituirii imprumutului, caci aceia care-l contracteaza in numele tarii au destule resurse colaterale care sa le permita continuarea traiului linistit din punct de vedere material
Se zuce ca, in cazul acceptarii acordarii unui imprumut din partea FMI, va creste credibilitatea Romaniei.
Se zice ca, in cazul acceptarii acordarii unui imprumut din partea FMI, vor avea de suferit cei cu venituri mici, daca se iau in calcul conditiile dure impuse de FMI. De fapt nu este o noutate, am mai trecut prin asa ceva si stim cum ne-au parlit blana acesti camatari cu pedigri oficial.

Iata cateva avantaje imediate ale unui imprumut, avantaje mai greu de perceput de o populatie ajunsa, in mare parte, la pragul saraciei: stabilizarea monedei nationale; avantaje pentru cei ce platesc rate la banci, in lei sau euro; conditii mai bune de creditare; atragerea (cel putin teoretica, mai ales in conditiile politice instabile de la noi) investitorilor straini, insemnand noi locuri de munca si salarii mai mari; investitii in companiile existente.

Iata si cateva dintre dezavantajele imprumutului: inghetarea salariilor, mai ales ale acelor angajati care sunt platiti de stat – aceasta fara a se ingheta si nivelul preturilor; pensiile raman pe loc, existand chiar posibilitatea diminuarii lor; cresterea impozitelor si taxelor si chiar aparitia unora noi.
Si toate acestea pentru restituirea imprumutului, facut in locul unei organizari temeinice a productiei de bunuri intr-o tara care poate oferi mai mult decat necesarul.
Restul calculati si dumneavoastra.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.