Hemoroizi de presa

Hemoroizi de presa

0 114

In politica romaneasca exista cateva cazuri disperate, usor de diagnosticat pentru ca au toate simptomele la vedere. Asa incat pana si un stagiar cu cas la stetoscop ar putea stabili cu precizie de ce anume sufera ipochimenul. In atmosfera asta de medicina competenta, pacientul austriac Basescu, ce si-a tratat salele in saloane vienez, face figura distincta. Desi boala domniei sale pare sa se traga de la statul exagerat pe mari, unde a deprins mangaierea sarata a brizei de a conduce singur, se comporta atat de ciudat incat ar da peste cap toate diagnosticele pripite. In plus, obsesia de a face pe medicul chiar in mijlocul unei crize din cele mai evidente incurca toate socotelile adeptilor lui Esculap in ceea ce-l priveste.


Traian Basescu se infiinteaza inaintea Parlamentului grabit ca un medic de tara, care nu-si mai vede capul de vizite si contravizite. Febrilitatea pe care o afiseaza vrea sa spuna ca are 21,5 milioane de pacienti in salonul Romania si n-are o clipa de pierdut. Dupa o pipaiala sumara pe la Constitutie il anunta distrat „te-am consultat” si ii prescrie vot uninominal in urmatoarele luni. Tocmai consultul il deconspira pe presedinte in dubla ipostaza de medic si pacient in care ii place sa se complaca simultan.


Ce-l face sa se miste natural de ambele parti ale rolului este o ambiguitate hazlie din limba romane. Asa cum se intampla de mai bine de doi ani, apucaturile domniei sale au corespondent permanent in popor. Dintr-o neglijenta si ignoranta crase, romanii spun „ma duc sa ma consulte un doctor”, cand de fapt e clar pentru toata lumea ca medicul n-are de ce sa te consulte el, dupa 18 ani de studii + rezidentiat, despre durerea care te supara. Pacientul e cel care consulta un doctor indata ce da semne de subrezenie. Mai precauta este formula „ma duc la consult” – nu stii cine tuseste si cine tine stetoscopul.


Prin consultarea Parlamentului, presedintele s-a purtat aidoma cetateanului de rand, cu care se identifica atat de bine. „V-am consultat” le-a comunicat demnitarilor, dupa care si-a strans jucariile si a plecat. Ce sa inteleaga alesii, printre care sunt destui suferinzi de boala somnului, chiulangita si indolenta in faza galopanta? Ca felcerul Traian i-a ascultat cu urechea si nu le-a mai prezis viata multa in actuala formula sau ca bolnavul Basescu s-a prezentat gol-pusca dinaintea lor si le-a zis „m-ati vazut, asta sunt, sa nu ziceti dup-aia ca nu mi-am facut vizita obligatorie si nu mi-am luat pastilele la timp”?


La fel de imprecis este Traian Basescu cand identifica raul din societatea democratica in mogulii de presa ce si-au subordonat toate instrumentele media de pe piata. Dan Voiculescu, Sorin Ovidiu Vantu si Dinu Patriciu sunt cei trei balauri care au confiscat ziarele si televiziunile din Romania pentru a-si promova salbatic interesele economice si financiare. Nici o vorbulita despre ProTV, TVR sau grupul Ringier, unde nu mai prididesc oamenii sa predea la timp statuia prezidentiala inainte de declansarea anticipatelor. In plus, troica magnatilor pomeniti are destule compartimente in care cosmeticieni priceputi ii atenueaza de dimineata pana seara ridurile urate ale dictaturii sau cearcanele lasate de Golden Blitz.


SOV, mai cu seama, este deja uns cu toate alifiile ca sa mai ramana vreun loc pentru pomada presedintelui, surprins din nou in halat alb. Printre achizitiile lui Vantu se numara si Cotidianul, un ziar intelectual si elegant dar atat de devotat incat nu pare sa mire pe nimeni cu editorialistul Traian Ungureanu, elogiatorul sef, fara a avea nici un merit diplomatic, a pretins pentru encomioanele pe care le presteaza nici mai mult nici mai putin decat postul de ambasador in Marea Britanie.


Asa ca medicul Traian Basescu, in loc sa ia cu forta presei opozante temperatura rectala, isi vedea de hemoroizii care i-au crescut ?n calitate de pacient de cand se lasa cercetat si adulat de catre „cealalta parte a presei”.


Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.