După decesul industriei traficul rutier rămâne principalul factor de poluare a Braşovului…

După decesul industriei traficul rutier rămâne principalul factor de poluare a Braşovului…

0 283

Calea Bucureşti, Strada Castanilor şi Bulevardul Gării sunt cele mai poluate zone din Braşov. La staţiile amplasate de Agenţia pentru Protecţia Mediului s-au înregistrat constant anul trecut depăşiri ale nivelului maxim admis de oxizi de azot

Calea Bucureşti, Strada Castanilor şi Bulevardul Gării sunt cele mai poluate zone din Braşov.
La staţiile amplasate de Agenţia pentru Protecţia Mediului s-au înregistrat constant anul trecut depăşiri ale nivelului maxim admis de oxizi de azot. Cauza principală este traficul care a devenit din ce în ce mai intens în ultimii ani.
La Braşov există patru staţii de măsurare a calităţii aerului, montate în cele mai aglomerate puncte din oraş. Una este localizată în intersecţia de la Aula Universităţii, a doua pe Bulevardul Gării, alta pe Calea Bucureşti şi ultima pe Bulevadrul Vlahuţă.
Determinările specializate au arătat că pe parcursul anului trecut traficul a poluat aerul din Braşov, spune Sorin Hornoiu – şef Birou Calitatea Factorilor de Mediu APM Braşov Braşovenii au sesizat creşterea traficului şi implicit a poluării, care n-a afectat totuşi statutul Braşovului de unul dintre oraşele cu cel mai curat aer din ţară.
În ultimii ani, la Braşov, au fost luate mai multe măsuri pentru reducerea poluării. De la scoaterea producătorilor industriali din zonele rezidenţiale până la resistematizări ale circulaţiei, crearea de sensuri giratorii şi sensuri unice care au dus la fluidizarea traficului în oraş.
Cea mai mare realizare rămâne însă scoaterea din municipiu a traficului de tranzit. In urma unor eforturi consistente depuse după anul 2000 s-a pus la punct Sistemul rutier de ocolire a Brașovului care a rezolvat cea mai grea situație a tramei stradale dincolo de de poluarea aerului. Toți îsi amintesc nu doar de aglomerația care sufoca orașul ci și de gropile din asfalt care nu mai reușea administrația publică să le acopere. Asta pentru ca trama stradală nu mai facea față atât la nivelul traficului in crestere an de an, cât și la tonajul mașinilor care tranzitau orașul.
Dacă s-ar face un top al realizărilor mandatelor primarului Scripcaru, scoaterea traficului de tranzit din municipiului ar fi pe primul loc, urmată de sensurile giratorii (inclusiv liber la dreapta).

Vifor Rotar & Vlad T.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.