Disparitia becurilor clasice

Disparitia becurilor clasice

0 97

Expertii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene au convenit, la Bruxelles, ca, incepand cu data de 1 septembrie 2009, becurile clasice si mari consumatoare de curent sa fie inlocuite, treptat, cu becuri economice. In medie, spun expertii, se economisesc la bugetul familiei circa 50 euro anual, in calcul incluzandu-se si costurile de procurare ale noului tip de becuri.
Conform datelor oferite de Parlamentul European, incepand cu 1 septembrie 2009 vor fi retrase de pe piata becurile clasice de 100W, de la 1 ianuarie 2010 cele de peste 60W, iar peste alt an cele de pana la 40W. Se asteapta ca aceasta decizie sa mai fie trecuta prin Parlamentul European.
Consumatorii casnici vor putea folosi pe mai departe becuri clasice, dar, incepand din 2012, nu vor mai gasi pe pietele Uniunii Europene decat becuri economice, la care se vor adauga cele cu halogen, care sunt insa mai putin eficiente si care vor fi retrase si ele, incepand din 2016, de pe piata.
Astfel, becul incandescent inventat in 1879 de Thomas Alva Edison va deveni piesa de muzeu in Europa. Acest tip de becuri foloseste efectiv pentru iluminat doar 5% din energia consumata, restul pierzandu-se in caldura. In schimb, becurile economice folosesc intre 65% si 80% mai putin curent si au o durata de viata de sase ori mai mare. Este drept ca sunt mai costisitoare, dar diferenta se amortizeaza in scurt timp. Singurul inconvenient de pana acuma ar fi luminozitatea lor mai redusa.
Aceasta decizie este luata in cadrul planului de reducere a consumului de energie si a reducerii poluarii, cu o cincime, pana in 2020.
Iata si cateva date comparative de consum, clasic si economic: 40W = 7-9W; 60W = 11-13W; 75W = 15-18W.
Este drept ca becurile clasice impart parca mai multa caldura romantica, la fel ca un foc cu lemne intr-un semineu , dar si damele cu ochi albastri par mai reci, insa aceasta pana reusesti sa le aprinzi.

Dan Bota

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.