CNP vrea sa modifice legea pensiilor

CNP vrea sa modifice legea pensiilor

0 252

Pe motiv ca tot mai multe persoane solicita pensionarea pe caz de boala sau cea anticipata, Casa Nationala de Pensii intentioneaza sa propuna anumite modificari la legea pensiilor care sa ingreuneze obtinerea acestor tipuri de pensionare.


Astfel, pensionarile pe caz de boala se vor face dupa criterii mult mai stricte, iar cei care vor sa se pensioneze anticipat vor fi penalizati.


Reprezentantii CNP spun ca pensiile de invaliditate ar trebui acordate numai in cazurile grave si au dat exemple de oameni pensionati pe caz de boala, desi erau inca apti de munca.


De asemenea, se urmareste si limitarea pensionarilor anticipate. Mai exact, CNP propune ca, pana la implinirea varstei standard de pensionare, beneficiarii sa primeasca pensii mai mici cu 30%.


In ultimii cinci ani, numarul pensionarilor pe caz de boala a crescut de la 600.000 la 900.000. Acesta este si motivul pentru care s-au propus criterii mult mai selective. Printre care: propunerea de pensionare pe caz de boala sa nu se mai faca de catre medicul din reteaua sanitara, ci decizia sa fie a medicului expert, dupa ce persoana respectiva vine cu toate documentele respective.


De altfel, reprezentantii Casei Nationale de Pensii au descoperit mai multe persoane pensionate pe caz de boala, desi nu aveau probleme grave de sanatate.


Propunerile au starnit nemultumirea sindicalistilor care spun ca in acest fel oamenii nu vor avea posibilitatea sa isi asigure minimul de existenta. „O inasprire a acestor conditii fara o suficienta fundamentare ar fi un nou atac impotriva minimulul de existenta a multora dintre concetatenii nostri”, crede Ovidiu Jurca, vicepresedinte al Blocului National Sindical.


De asemenea, de anul viitor cei care se pensioneaza anticipat ar putea primi pensii cu 30% mai mici, pana la implinirea varstei standard de pensionare. Nici aceasta propunere nu a fost pe placul liderilor de sindicat. In acest moment, in Romania, sunt peste sase milioane de pensionari, care primesc in medie 318 lei, pe luna.


?


Pensii mai mari din aceasta luna


Pana atunci, din aceasta luna, 5 milioane de pensionari, dintre care un milion sunt fosti agricultori, vor primi pensii mai mari cu 55 de lei. Cresterea pensiilor are loc cu o luna mai devreme decat anuntase Guvernul initial. Alti 500 de mii de pensionari vor beneficia, incepand cu 1 decembrie, de o crestere a veniturilor cu 26 de lei. Lor li se adauga 600 de mii de fosti agricultori care vor primi lunar 21 de lei mai mult. Guvernul a hotarat ca fondul de pensii sa fie majorat in acest an cu 73,5 milioane lei. Pana in 2008, pensiile din sistemul public ar putea fi majorate cu 30%.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.