Carnea si laptele romanesc, promovate in Poiana

Carnea si laptele romanesc, promovate in Poiana

0 536

Reprezentantii firmelor din industria laptelui si a carnii cauta solutii pentru ca produsele lor sa faca fata concurentei straine. La discutiile purtate in Poiana Brasov, retailerii, autoritatile si producatorii propun promovarea produselor traditionale, gustoase, care existau in magazine in anii 50 sau 60.

Reprezentantii firmelor din industria laptelui si a carnii cauta solutii pentru ca produsele lor sa faca fata concurentei straine. La discutiile purtate in Poiana Brasov, retailerii, autoritatile si producatorii propun promovarea produselor traditionale, gustoase, care existau in magazine in anii 50 sau 60. Calitatea este singura sansa a marcilor romanesti pe o piata asaltata de produse straine, cu preturi de multe ori mai mici.

Eliminarea cotelor de lapte le da mari batai de cap producatorilor romani. Orice fermier din tarile Uniunii Europene poate introduce de acum orice cantitate de lapte sau produse din lapte pe piata romaneasca. De multe ori, preturile strainilor sunt sub cele ale fermierilor autohtoni. Dorin Cojocaru, presedintele patronatului laptelui din Romania, spune ca „pretul laptelui la poarta fermei a scazut foarte mult si noi cautam solutii pe intreaga filiera, toti factorii decizionali, sa reusim sa relansam atat consumul de produse lactate, cat si carne si sa reusim sa sprijinim fermierii din Romania”.

Cu aceleasi probleme se confrunta si producatorii si procesatorii de carne. Tari precum Germania sau Polonia au costuri reduse fata de Romania, astfel ca si pretul final este mai mic. Producatorii de carne cred ca singura sansa a tarii noastre este promovarea produselor traditionale, gustoase, care existau in magazine in anii 50 sau 60. La preturi mai ridicate decat carnea de import, au si o calitate mult superioara.lapte

Sorin Minea, presedinte Romalimenta, este de parare ca „pe termen lung, ar trebui sa ne axam pe ceea ce am stiut sa facem pana acum vreo 30 de ani: pe calitatea produsului” Medicii de la Directiile Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor au si ei un rol foarte important in succesul acestor industrii, mai ales ca s-au deschis premisele pentru schimburi comerciale legate de carnea de porc cu Republica Populara Chineza.

Cei prezenti la a 4-a editie a Conferintei Internationale pot afla mai multe despre tehnica de varf din domeniu, despre secretele succesului unora dintre intreprinzatori si vor vizita cateva firme de succes de profil din judet.

 

Vifor Rotar

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.