BNR Vârful de lance al SISTEMLUI BANCAR nu vrea să umble la...

BNR Vârful de lance al SISTEMLUI BANCAR nu vrea să umble la ROBOR?!

1 233

Deși se părea ca săptămâna incepe ceva mai bine in conflictul dintre Guvern și BNR, pentru că și un armistițiu (în CNSM) pentru o anumită perioadă pe tema ROBOR este mai mult decât nimic.
Se pare că presiunea băncilor, care nu vor să renunțe atât de ușor la fabuloase venituri, a dat rezultate. Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Băncii Naționale a României (BNR), a afirmat, luni seara, că în ședința Comitetului Național pentru Supravegherea Macroprudențială (CNSM) nu s-a discutat despre schimbarea ROBOR, așa cum reiese dintr-un interviu dat de Darius Vâlcov, consilierul premierului, potrivit Mediafax.

Reamintim că Darius Vâlcov, Consilierul pe probleme economice al premierului Viorica Dăncilă, a susținut, într-un interviu pentru Bloomberg, publicat luni, că speră ca formula de calcul a ROBOR să fie modificată sau ca acest indice să dispară. Formula de calcul pentru toți indicii ROBOR trebuie să fie modificată sau aceștia trebuie să dispară, a mai declarat Vâlcov, luni, pentru Bloomberg. Această schimbare va pune capăt unei situații în care băncile se împrumută între ele la costuri nejustificat de mici, dar declarate mari. „Sper să obținem o schimbare radicală a modului în care este calculat ROBOR sau chiar să îl vedem dispărut. Se va lua o decizie împreună cu Banca centrală, care poate modifica regulile interne ale pieței interbancare fără a solicita aprobarea parlamentară”, a spus Vâlcov, într-un interviu telefonic, acordat luni. De asemenea, Vâlcov a sugerat, pentru Bloomberg, că Banca centrală poate colabora împreună cu băncile și Guvernul pentru a împinge indicele ROBOR la sub 2%, un nivel sub care impozitul este 0% (zero).

Suciu confirmă modificarea poziției de către BNR
„Banca Națională și Ministerul Finanțelor discută instituțional. Iar dumnealui (Darius Vâlcov – n.red.) nu știu să fie parte a acelui grup. Adică știu: nu este. În consecință, am vrea să păstrăm dialogul la nivel instituțional și să nu introducem confuzii suplimentare, care deja au fost introduse de alți doritori de a-și aduce contribuția și, mai degrabă, de a crea deservicii unei piețe care lucrează normal, în țara aceasta, și anume piața monetară, pe care ROBOR-ul o caracterizează ca fiind unul dintre indicii ei”, a declarat, luni seara, Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, într-o intervenție telefonică la Digi24.
Totuși, (a se vedea art. Răzbelul Bănci – Guvern a intrat intr-un armistițiu de două săptămâni) CNSM a decis, luni, într-o ședință ordinară, să fie creat un grup de lucru al Comitetului Tehnic al CNSM, format din reprezentanți ai Ministerului Finanțelor Publice (MFP) și ai BNR, care va analiza taxa pe activele băncilor.
În cadrul ședinței a fost prezentat studiul de impact, realizat de BNR, privind taxa pe active financiare asupra instituțiilor de credit, a activității de creditare și a creșterii economice, introdusă prin Ordonanța de Urgență a Guvernului (OUG) nr. 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investițiilor publice și a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene.

Este de reținut că noul grup de lucru va analiza acest studiu de impact, iar concluziile grupului de lucru vor fi discutate în următoarea ședință a CNSM, programată la data de 18 februarie 2019.

Vlad T.

COMENTARII

  1. ROBOR ELIMINAT si dobanzile calculate in functie rata de la BNR

    ROBOR TREBUIE ELIMINAT din calcularea dobanzilor pentru cetatenii sau companiile care au imprumut bancar fiindca ROBOR ca si LIBOR sau EURIBOR reprezinta dobanda interbancara la care bancile se imprumuta intre ele pe piata interna sau internationala si nu se aplica cetatenilor sau companiilor care au imprumuturi bancare. In USA si Canada dobanzile cetatenilor la imprumuturile bancare cresc sau scad in fuctie de dobanda fixata de banca centrala care nu depinde de dobanzile interbancare de tip ROBOR, LIBOR, EURIBOR etc.
    La dobanda centrale fiecare banca adauga in medie 2 procente si isi calculeaza dobanda minima pe baza careia isi stabileste dobanda variabila si dobanzile fixe de imprumut pe termen de 1, 2, 3, 4, 5 ani pe care le va aplica cetatenilor si companiilor. Cei care opteaza pentru o dobanda variabila vor avea o dobanda egala cu dobanda minima a bancii respective ce variaza cu aceleasi procente cu care variaza dobanda bancii centrale. Cei care opteaza pentru dobanzi fixe vor avea aceiasi dobanda negociata cu banca la incheierea contractului de imprumut pe durata termenului ales. Deci, RIBOR TREBUIE ELIMINAT iar bancile trebuie sa-si calculeze dobanzile in functie de DOBANDA FIXATA DE BANCA NATIONALA ROMANA (BNR) dupa cum doresc. Astfel BNR va dicta dobanzile bancilor iar cetatenii si companiile isi vor alege banca care practica dobanzile mai mici.
    Din pacate JIDANUL ISARESCU cu BORFASII lui apara interesele borfasilor bancari is ruineaza poporul roman. Jidanul trebuie executat.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.