Basescu, Ribbentrop-Molotov si Moldova

Basescu, Ribbentrop-Molotov si Moldova

0 134

Basescu: Cine isi poate imagina ca un presedinte roman va semna un tratat ce consfinteste Pactul Ribbentrop-Molotov?
Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, la Piatra Neamt, ca autoritatile de la Chisinau conditioneaza semnarea acordului de mic trafic de frontiera de parafarea tratatului de frontiera, dar ca un sef al statului roman nu poate semna un document prin care sa consfinteasca Pactul Ribbentrop-Molotov.
„Din pacate, masura inexplicabila si inacceptabila a introducerii regimului de vize pentru cetatenii romani, de catre Republica Moldova, intarzie evolutiile pozitive din planul cooperarii bilaterale (…), dar si in planul relatiilor interumane. Intr-un context mai larg sunt de neinteles reticentele si conditiile puse de Guvernul de la Chisinau in problema acordului de mic trafic de frontiera cu Romania”, a spus Basescu, prezent la Forumul Autoritatilor Locale din Romania si Republica Moldova.
El a mai aratat ca Republica Moldova conditioneaza semnarea unui astfel de acord de semnarea tratatului de frontiera.
„Sunteti peste 80 de reprezentanti ai comunitatilor locale din Republica Moldova. Cine isi poate imagina ca un sef al statului roman va semna un tratat prin care sa consfinteasca Pactul Ribbentrop-Molotov? Numai o minte care nu intelege ce inseamna responsabilitatea sefului statului roman”, a spus Basescu.
Presedintele a mai precizat ca Romania „are in istoria sa” recunoasterea frontierelor fostei Uniuni Sovietice si ca Republica Moldova este „mostenitoare a parte din aceasta frontiera”.
„In conditiile acestea, consideram inutila semnarea unui tratat de frontiera care sa faca din seful statului roman un partener al lui Ribbentrop si al lui Molotov. Aceasta abordare contravine inclusiv obligatiilor asumate de statul vecin in relatiile cu Uniunea Europeana, in cadrul dialogului privind facilitarea regimului de calatorie in spatiul UE pentru cetatenii Republicii Moldova”, a mai spus el.
Pe de alta parte, presedintele Basescu a afirmat ca Romania nu va inceta sa sustina ideea ca Republica Moldova trebuie sa faca parte din UE, indiferent cum vor decurge relatiile dintre cele doua tari la nivel guvernamental, iar procesul de acordare a cetateniei romane va fi accelerat.
„Indiferent care este relatia la nivel guvernamental, Romania nu va inceta sa promoveze ideea ca Republica Moldova trebuie sa faca parte din UE. Unul dintre obiectivele noastre majore in ultimii ani a fost sa pozitionam politic Republica Moldova, din perspectiva aderarii la UE, in grupul statelor din Balcanii de Vest. Indiferent cum vor decurge relatiile la nivelul statului, nu ne vom schimba politica. Vom ramane sustinatori fara rezerve ai unui proces prin care Republica Moldova sa devina parte a UE, pentru ca Republica Moldova este o tara europeana”, a spus Basescu.
In acest sens, el a evidentiat ca moldovenii sunt parte a culturii si a evolutiilor de care au avut parte europenii de-a lungul secolelor, motiv pentru care locul lor este in UE. Basescu a mai spus ca procesul de acordare a cetateniei romane va fi accelerat.
„Decizia noastra de a accelera procesele de acordare a cetateniei romane cetatenilor si familiilor acestora care si-au pierdut abuziv cetatenia romana este un proces serios, un proces pe care nu il negociem cu nimeni si un proces care isi va creste viteza de la saptamana la saptamana”, a subliniat seful statului.
Totodata, Basescu a declarat ca, in urma incalcarii drepturilor omului si prin pozitia autoritatilor de la Chisinau fata de Romania, ar putea fi intarziata negocierea unui nou acord care sa vizeze facilitatea vizelor pentru cetatenii moldoveni.
„Vreau sa stiti ca inclusiv in perioada de la alegerile din Republica Moldova si pana acum, Romania a pledat in toate instantele UE pentru ca un nou acord, care sa vizeze si facilitatea vizelor pentru cetatenii moldoveni, sa fie negociat. Din pacate, prin incalcarile drepturilor omului din Republica Moldova, dar si prin pozitia fata de Romania, se pare ca acest nou acord nu are o perspectiva imediata. Poate, puterea de la Chisinau se gandeste, daca nu la Romania, macar la interesele cetatenilor Republicii Moldova si sa reintre in comportamentul normal pentru o tara care aspira sa aiba relatii cu UE”, a precizat presedintele.
El a mai spus ca Romania si Republica Moldova au istorie, limba si traditii comune, chiar daca acest lucru contravine ideologiei „de ultima ora” a Chisinaului.
„Chiar daca ne desparte o frontiera, chiar daca suntem doua state independente, romanii nu vor inceta sa creada ca moldovenii sunt fratii lor”, a declarat Basescu.
Seful statului a mai spus ca o colaborare buna intre administratiile locale din Romania si Republica Moldova este de natura sa consolideze relatiile istorice dintre cele doua maluri ale Prutului, adaugand ca premisa fundamentala pentru functionarea parteneriatelor dintre autoritatile din Romania si Republica Moldova este vointa politica.
Aproape 150 de primari de municipii din Romania si Moldova participa, la Piatra Neamt, la prima editie a Forumului Autoritatilor Locale. Discutiile se axeaza pe descentralizarea administrativa in domeniile sanatatii publice, ordinii publice, culturii si asistentei sociale.

Sursa: AGERPRES

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.