Au început înscrierile pentru învăţământul dual

Au început înscrierile pentru învăţământul dual

0 363

Specializările sunt pregătite împreună cu agenţii economici, la unităţile cărora elevii admişi învaţă meserie. Tot de aici primesc o bursă lunară, pe lângă bursa de la stat iar la final absolvenţii serioşi au şi locul de muncă asigurat. Aşa se face că încă din prima zi este coadă la înscrieri

Sunt 707 locuri în 8 unităţi şcolare din municipiu şi judeţ, pe mai multe domenii, şi toate sunt cerute de piaţa muncii. De altfel, specializările sunt pregătite împreună cu agenţii economici, la unităţile cărora elevii admişi învaţă meserie. Tot de aici primesc o bursă lunară, pe lângă bursa de la stat iar la final absolvenţii serioşi au şi locul de muncă asigurat. Aşa se face că încă din prima zi este coadă la înscrieri.
Cele mai multe locuri le pune la dispoziţie Şcoala Profesională Kronstadt – prima şcoală cu învăţământ dual din Braşov, unde, în primele ore de la înscriere era deja peste 30 de candidaţi înscrişi.
Din toamnă vor fi organizate 11 clase în condiţiile în care cererea a fost de 13 clase. Potrivit prof. Daniela Croitoru, director adjunct Scoala Profesională Kronstadt Braşov, oferta instituţiei este pentru 5 calificări:
operatori pe maşini unelte CNC,
– electromecanici,
– sculer matriţeri,}
– sudori şi
– confecţioner de piele.

La Şcoala Kronstadt vin cei mai mulţi candidaţi din ţară, însă sunt şi mulţi doritori din municipiu şi judeţ. Motivaţiile lor sunt foarte simple – vor să înveţe o meserie din care să poată trăi, cu un loc de muncă asigurat.
Prima etapă de înscriere se încheie în 16 iunie. A doua etapă de înscrieri va avea loc în perioada 26-30 iunie, după afişarea rezultatelor la Evaluarea Naţională. Acolo unde sunt mai multe cereri decât oferta, va fi organizat şi un test de selecţie.
La Şcoala Kronstadt, de exemplu, acesta este programat peste 2 zile. În 3 iulie se va da testul scris de cultură generalşă şi concentrare, iar în perioada 4-6 iulie – interviul cu firmele.
Cei care vor fi admişi, însă, au mai multe facilităţi de care se vor bucura pe parcursul a trei ani de şcoală – cazare, masă caldă, transport gratuit, bursă de 200 de lei, suplimentar, faţă de cea de la stat, card de sănătate prin care elevii beneficiază de reduceri la anumite analize sau consultaţii.
Beneficiul cel mai mare este însă faptul că vor avea şi un loc de muncă asigurat în firmele în care au făcut practică, dacă se ţin de şcoală şi sunt serioşi. Prima etapă de înscrieri se încheie în 16 iunie.

Vifor Rotar

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.