A inceput

A inceput

0 209

Incepand de joi, 15 noiembrie, timp de 40 de zile, crestinii ortodocsi intra in perioada de post a Craciunului. Din punct de vedere al alimentatiei, este un post mai usor fata de cel al Pastelui, fiind mult mai multe zile in care poate fi consumat peste. Abia dupa aceste 40 de zile de post si rugaciune, crestinii se pot bucura pe deplin de Nasterea Domnului.


?


Semnificatia Postului Craciunului


Postul religios al Craciunului este practicat de doua mii de ani si face parte din viata crestinului. In traditia crestina, postul Craciunului ne purifica sufleteste si trupeste, ne intareste organismul, pregatindu-ne pentru perioada de iarna. In timpul postului, nu se consuma alimente de origine animala, alimente ce determina existenta mai multor toxine in organism. Pe langa semnificatia sa religioasa, postul reprezinta o excelenta detoxifiere a organismului, ne face sa ne simtim mai bine, ne intareste sanatatea. Este daca vreti, si un exercitiu de vointa, nu numai un semn de respect fata de traditii si obiceiuri.


?


Lasatul secului


In mod obisnuit, cuvantul sec din sintagme precum „lasatul secului” sau „mancare de sec” este inteles ca fiind sinonim cu post.


„Lasatul secului” inseamna inceputul vremii de sec, lasatul postului si, chiar daca accentul cade in primul rand pe calitatea mancarii, oamenii trebuie sa aiba grija si de alte aspecte.


Secul pe care il lasa postul este seclum (saeculum), adica lumea, in sensul de obiceiuri lumesti. Lasatul secului este mai intai de toate un indemn la reculegere, la reinnoirea vietii prin renuntarea la pofte si trufie.

In traditia populara, Lasatul sau Lasata Secului este si prilej de petrecere. Inca mai exista obiceiul, pastrat mai ales in lumea satului, ca rudele sa se intalneasca si sa petreaca in seara dinaintea primei zile de post. Toti mesenii beau si maninca pe saturate.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.