Zvon de miscare la IAR Ghimbav

Zvon de miscare la IAR Ghimbav

0 71

Ieri, la IAR Ghimbav s-a mai simtit ceva miscare, atunci când cei circa 50 de angajaþi ai Societatii s-au intors dintr-un concediu de odihna prelungit si sfarsit in ultimele saptamani in somaj tehnic.
Ceilalti circa 560 de oameni, cat avea initial, cu cei ramasi, IAR Ghimbav, raman in continuare in somaj tehnic pana la 15 februarie, desi, initial, se preconizase ca vor reveni si ei tot ieri la munca.
Situatia poate fi comparata cu cea din ianuarie 2009, cand IAR Ghimbav, fabricantul de elicoptere, avea aproape 900 de salariati, iar Construcþii Aeronautice Ghimbav aproape 150. Si atunci, ca si acum, intarzierea aprobarii bugetului de stat i-a adus in aceasta situatie.
Liderul Sindicatului Liber ICA din IAR Ghimbav, Suba Arpad, spune ca, desi bugetul a fost aprobat la jumatatea lui ianuarie, abia sambata a ajuns in Monitorul Oficial. Dar pe langa asta mai este nevoie si de defalcarea lui pe ministere si companii, comenzile interne ale celor doua societati de pe platforma provenind exclusiv de la alte societati de stat, care nu pot angaja contracte pana nu li s-a stabilit bugetul.
Cum nici legea privind somajul tehnic nu a fost aprobata decat de la 1 februarie, muncitorii au ramas acasa, fiind platiti cu 75% din salariul de baza, la care se adauga sporul de vechime, totul fiind suportat din banii firmei, desi aceasta este a statului.
Sperante? De unde, atata vreme cat potocalii se vor incapatana sa distruga totul, fara gand la viitorul tarii, ci doar la al lor.

Dan Bota

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.