Ziua de JOI este a treia zi a saptamanii. Ce semnificatie are?

Ziua de JOI este a treia zi a saptamanii. Ce semnificatie are?

0 259

?


Ce semnificatie are ziua de Joi in traditia populara, veti vedea daca cititi cele ce urmeaza.


Joi. Este a patra zi a saptaminii dedicata plantei Jupiter.


??????? la rom?ni este o personificare benefica: „femeia sfinta” (Dorohoi);


??????? „fecioara frumoasa care apara lumea de ploi mari si grindina” (Iasi, Tutova);


??????? o femeie sfinta si binevoitoare,


??????? este sora cu Duminica, Vinerea si Miercurea.


??????? Joia ar locui printre nori,


??????? in ceruri (Constanta, Iasi, Olt ),


?????? in paduri netaiate si pazite de fecioare (Tutova) de unde ?si manifesta puterea miraculoasa asupra holdelor, vitelor, bolilor, etc.


??????? In Maramures si Bucovina erau interzise sezatorile, ?n schimb devenea potrivita pentru nunti si, in general pentru dragoste.


??????? Sarbatorile si obiceiele calendaristice sprijina ipoteza ca, in spatiul carpato-danubiano-pontic, joia a functionat ca sarbatoare a saptaminii dedicata cultului odihnei, singura sau alaturi de duminica.


Semnificatia zilei a patra (Joia Mare) din Saptamana Sfintelor Patimi.


JOI, este randuit sa praznuim patru evenimente din Saptamana Patimilor, primele doua facandu-se ziua, iar celelalte doua in noaptea de joi spre vineri:


·??????? Spalarea picioarelor ucenicilor de catre mantuitor


·??????? Cina cea de taina


·??????? Rugaciunea cea mai presus dein fire, in padurea Ghetimani


·??????? Tradarea Domnului de catre Iuda


Joi este ziua in care gospodinele trebuie sa vopseasca ouale rosii, urmand ca in Sambata Mare sa coaca pasca si cozonacul ce vor fi aduse la biserica in noaptea de Inviere pentru a fi sfintite. „Astazi a fost spanzurat pe lemn Cel ce a spanzurat pamintul pe ape”. Aceste cutremuratoare cuvinte sant rostite de preot inca din seara Sfintei Joi, cand acesta iese din Sfintul Altar purtand in spate Crucea lui Hristos.?


Cateva precizari pentru cei nascuti in acesta zi – 22 februarie


Vechiul calendar agrar imparte anul in doua sezoane: vara si iarna. Vara incepe la echinoctiul de primavara (Macinici in calendarul Iulian sau ziua Cucului Gregorian), are miezul la solstitiul de vara (Sfintii Marunti in calendarul Iulian sau Dragaica, Sanzienele in calendarul Gregorian) si se incheie la echinoctiul de toamna (Ziua Crucii sau Carstovul Viilor). Iarna, anotimpul agrar steril, debuteaza la echinoctiul de toamna, are miezul de solstitiul de iarna (Sannicoara in Calendarul iulian, Craciunul in Calendarul gregorian) si se incheie la echinoctiul de primavara de unde incepe un nou ciclu agrar. Acesta zi se mai numeste “Anotimpuri agrare”


Cei nascuti in acesta zi tind sa se sacrifice pentru binele celor multi. Au un simt rigid al datoriei si pot fi de multe ori severi si neiertatori. Sufera foare mult atunci cand au actionat impotriva principiilor lor. Sunt adesea predispusi sa-si ignore sanatatea. Este necesar sa-si administreze vitamine si minerale precum si o alimentatie mai saraca in grasimi.


Aceasta zi se mai numeste Ziua Universalitatii.


Sfat: Fiti constient de responsabilitatile pe care le aveti fata de ceilalti. Ingaduiti existenta greselilor, de multe ori ele nu pot fi evitate.


Celor nascuti in ziua de 22 februarie le uram La Multi Ani!

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.