Zamfir: azi este votul în Senat pentru validarea legii anti-cămătărie

Zamfir: azi este votul în Senat pentru validarea legii anti-cămătărie

0 255

Senatorul Daniel Zamfir scrie pa pagina sa de faceboock că astăzi în Senat se va vota dacă legea anti-cămătărie să fie promulgată. El spune aşa ,,CU BANCILE, IFN-urile SI RECUPERATORII SAU CU OAMENII. MOMENTUL ADEVARULUI.

Astazi, la Senat, ultimul act pentru legile anti-camatarie. Votul final. #faraAbuzuri #vremdreptate”

Amintim că o petiție on-line privind legea anti-cămătărie, pentru a vedea dacă există sprijin în rândul cetățenilor pentru inițiativa legislativă, a fost lansată pe internet la sfârşitul lunii mai. Liderul – la acea vreme – a senatorilor ALDE Daniel Zamfir a fost inințiatorul legii alături de avocatul Gheorghe Piperea.

Vedeţi şi articolul: Senatorul brașovean, Daniel Zamfir nu renunță – susține și promovează Initiativă anti-cămătărie!
Legea anti-cămătarie te protejează de dobânzile ruinatoare, limitându-le la un plafon maxim decent. De asemenea, te pune sub protecția unui judecator în cazul în care ești amenințat cu executarea silită și cu evacuarea din locuința familială de bancă, IFN sau de colectorul de creanțe. În plus, te asigură contra riscurilor de a deveni victima speculațiilor financiare și judiciare ale colectorilor de creanțe. În fine, îți oferă un sprijin în situațiile de criză financiară cauzate de ultra-aprecierea valutei creditului în raport de moneda națională și de veniturile tale din muncă, limitând volumul plăților până la un nivel suportabil. Ești de acord cu o asemenea lege sau rejectezi ideea, preferând să aperi dreptul creditorilor financiari de a face uriașe profituri din captivitatea ta și din nefericirea ta?”, arată textul petiției on-line.

Proiectul a fost făcut public încă din luna mai
La finele lunii mai, senatorul ALDE Daniel Zamfir a depus, la Senat, un proiect legislativ care prevede limitarea dobânzii excesive pentru credite, inclusiv cele aflate în curs de derulare.
Astfel, acesta propune limitarea dobânzii excesive: „Dobânda renumeratorie în raporturile juridice în care debitorul are calitatea de consumator se stabileşte prin raportare la dobânda egală, astfel cum aceasta este definită în Ordonanţa Guvernului nr. 13/2011, art 3 (1), privind dobânda legală renumeratorie şi penalizare pentru obligaţii băneşti, precum şi pentru reglementarea unor mpsuri financiare-fiscale în domeniul bancar”, scrie proiectului legislativ promovat de Zamfir.

Băncile pe jar: se impun limite la limitarea dobânzii anuale efective Iniţiativa prevede limitarea dobânzii anuale efective astfel: „Dobânda anuală efectivă în cazul creditelor imobiliare nu poate depăşi cu mai mult de 3% dobânda legală. Dobânda anuală efectivă în cazul creditelor de consum nu poate depăşi 18% pe an. Dobânda anuală efectivă în cazul microcreditelor nu poate depăşi 30% pe an, dacă scadenţa este de peste 90 de zile; 100% pe an, dacă scadenţa ese între 16 şi 90 de zile; 200% pe an, dacă scadenţa este de maxim 15 zile. Dobânda penalizatoare în raporturile juridice în care debitorul are calitatea de consumator nu poate depăşi cu mai mult de 3% dobânda legală”.
De asemenea, „comisionul aplicat ca procent din valoarea sau soldul credutului este interzis”.

În înţelesul proiectului legislativ, Daniel Zamfir defineşte următorii termeni:
„Este consumator în sensul prezentei legi, persoana fizică, inclusiv codebitorul, care, cu prilejul încheierii actului juridic creator al datoriei, acţionează în scopuri care se află în afara activităţii sale comerciale sau profesionale.
Dobânda excesivă sau camata este o dobândă contractuală superioară dobânzilor comerciale curente practicate de instituţii de credit pe piaţa financiar-bancară internă, fiind în mod manifest disproporţionată faţă de media acestor dobânzi comerciale curente. Se prezumă că dobânda este excesivă ori de câte ori depăşeşte dublul mediei dobânzii comerciale curente.Creditul de consum este un împrumut sau un credt a cărei valoare maximă este de 20.000 euro, în echivalent lei, a cărei perioadă maximă de rambursare este de cinci ani, indiferent dacă este garantat sau nu cu ipoteci imobiliare.
Comisionul aplicat ca procent din valoarea sau soldul creditului este interzis.
Dobânda anuală efectivă înseamnă costul total al creditului pentru consumator, exprimat ca procent anual din valoarea totală a creditului
”.

Propunerea legislativă privind protecţia consumatorilor împotriva camătăi şi a altor forme de abuz de putere economică a fost înregistrată iniţial la Senat, prim for sesizat, unde azi se va vota în plen după ce proiectul a trecut de comisii, decizională fiind totuşi Camera Deputaţilor.
Şi totuşi ar fi un prim pas important în limitatarea abuzirilor cămătarilor cu gulere albe de la bănci.
Senatorul Daniel Zamfir, fără să exagerăm și fără să evidențiem impotanța și impactul proiectelor legislative, oricum de excepție, este cel mai „productiv” parlamentar de Brașov, nu doar din această legislatură, ci din 1990 până astăzi.
Iulian Rinder

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.