Vremea in aceasta saptamana

Vremea in aceasta saptamana

0 162
Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.
 
LA MUNTE Vremea se va menÅ£ine rece, mai ales în cursul nopÅ£ilor ÅŸi al dimineÅ£ilor, până pe spre 14/15 octombrie, cu medii ale temperaturilor maxime de 6…8 grade ÅŸi ale celor minime de -1…1 grad. Apoi vremea se va încălzi, astfel încât pe 17 octombrie se vor atinge maxime diurne de 14 grade ÅŸi minime nocturne de 7 grade, în medie.
Probabilitatea pentru precipitaÅ£ii locale va fi mai mare în pana la data de 14 octombrie ÅŸi, pe arii mai restrânse, după 16 octombrie.
În a doua parte a intervalului, din nou, vremea se va răci treptat.
 
TRANSILVANIA După data de 14 octombrie, vremea se va încălzi, astfel încât pe 17 octombrie maximele vor atinge 21…22 de grade ÅŸi minimele circa 10 grade, valori uÅŸor mai mari decât mediile multianuale nomale pentru a doua decadă a lunii octombrie. Ulterior va avea loc un proces de răcire uÅŸoară, dar constantă, care va readuce, la sfârÅŸitul intervalului de prognoză, temperatura aerului la valori comparabile cu cele din primele zile. Ploile vor fi puÅ£ine ÅŸi, în general, slabe cantitativ, exceptând zilele de 13, 18 ÅŸi, posibil, 22 octombrie, când probabilitatea pentru precipitaÅ£ii mai abundente ÅŸi pe arii mai extinse va creÅŸte.
 
BANAT În primele zile, mediile termice se vor menÅ£ine la valori uÅŸor mai scăzute comparativ cu normalele climatologice pentru această perioadă a anului: mediile maximelor diurne vor fi de 16…18 grade, iar ale minimelor nocturne de 6…8 grade. În intervalul 14 – 17 octombrie valorile termice vor fi în creÅŸtere, depăşind uÅŸor normele ÅŸi atingând aproximativ 23 de grade ziua ÅŸi 13 grade noaptea. După data de 17 octombrie va avea loc un nou proces de răcire a vremii de la o zi la alta. Probabilitatea pentru ploi mai însemnate cantitativ va fi mai mare pe 13-14 octombrie ÅŸi din nou în intervalul 16-18 octombrie. În rest, va ploua slab, pe arii restrânse.
 
CRIÅžANA După data de 14 octombrie vremea se va încălzi, spre 22 de grade ziua ÅŸi 12 grade noaptea (în jurul datei de 17 octombrie). Ulterior, un nou proces de răcire treptată va readuce la sfârÅŸitul intervalului de prognoză maximele diurne în jurul a 16 grade ÅŸi minimele nocturne în jurul a 6…7 grade, în medie. Va ploua pe arii extinse ÅŸi local mai însemnat cantiativ în jurul datei de 13 octombrie ÅŸi, din nou, în intervalul 16-18 octombrie. În celelalte zile vor mai fi ploi intermitente, dar pe arii restrânse ÅŸi in general slabe cantitativ.
 
MOLDOVA În intervalul 14-17 octombrie va avea loc un proces de încălzire, iar valorile termice vor creÅŸte spre 18…19 grade la amiază, în timp ce dimineaÅ£a se vor înregistra aproximativ 11 grade. După 17 octombrie, vremea se va răci din nou, de la o zi la alta, atingând la sfârÅŸitul intervalului de prognoză medii termice comparabile cu cele de la început.
Dupa precipitaÅ£ii mai importante cantitativ de pana 14 – 15 octombrie, ploi vor fi doar pe arii restrânse si în general slabe cantitativ.
 
DOBROGEA Regimul termic va avea uÅŸoare variaÅ£ii pna la 17 octombrie, prezentând totuÅŸi o tendinţă generală de creÅŸtere, de la valori medii de 18 grade ale maximelor ÅŸi 9 grade ale minimelor în prima zi, până la 23 de grade la maximele diurne ÅŸi circa 13 grade la minimele nocturne. Apoi, temperatura aerului va scădea constant de la o zi la alta, atingând pe 22 octombrie valori medii similare celor din prima zi a intervalului de prognoză. Probabilitatea de precipitaÅ£ii se va menÅ£ine redusă pe tot parcursul perioadei de prognoză, exceptând zilele de pana in 14 octombrie, când ÅŸansele de ploaie cresc.
 
MUNTENIA Până pe data de 14 octombrie, regimul termic mediu se va menÅ£ine în mod constant uÅŸor mai scăzut comparativ cu mediile multianuale ale perioadei. În intervalul 14-17 octombrie, vremea se va încălzi ÅŸi se vor atinge minime de 13 grade ÅŸi maxime de circa 24 de grade, ce vor caracteriza o vreme caldă pentru data respectivă, dar apoi va avea loc o răcire treptată care va readuce temperaturile la valori comparabile cu cele de la începutul perioadei de prognoză.
 
OLTENIA După primele patru, cinci zile mai răcoroase din intervalul de prognoză, regimul termic va marca o creÅŸtere, iar pe 17 octombrie maximele diurne vor atinge medii de aproximativ 23 de grade ÅŸi minimele vor fi de circa 13 grade. Ulterior un nou proces de răcire treptată va determina revenirea, la sfârÅŸitul intervalului de prognoză, la valori termice comparabile cu cele de la începutul acestuia, cu medii ale maximelor de 18 grade ÅŸi ale minimelor de 7…8 grade.
 
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.