Vom avea iar mamuti vii?

Vom avea iar mamuti vii?

0 115

Oameni de stiinta americani au descifrat, pe jumatate, codul genetic al mamutilor, animale disparute acum 11.000 de ani. Informatiile provin din blana a doi mamuti gasiti congelati in gheata siberiana contemporana acelor timpuri. Sunt date publicate de revista de stiinta „Nature”, inurma declaratiilor unui cercetator de la State University din Pennsylvania.
Este drept ca mai sunt destule goluri in descifrarea structurii ADN-ului acestui animal preistoric din perioada glaciara, dar datele obtinute pana acuma sunt suficiente pentru o comparatie cu codul genetic al celor mai apropiate rude ale mamutilor, elefantii.
Astfel, s-a constatat ca devierea codului genetic de la mamut la elefant este de doar 0.6% – pe jumatate ca cea dintre om si cimpanzeu.
Reusita se datoreaza si faptului ca au fost prelevate probe din parul animalelor, acoperit cu un strat protector de keratina, ceea ce a ferit de la anumite distrugeri, prin temperaturile joase, ADN-ul din par, in contrast cu cel din maduva oaselor, folosita pana acuma la cercetari in laboratoare.
Prin aceste noi informatii asupra mostenirii genetice a mamutilor s-ar putea efectua o clonare pe un elefant. Dar pana atuncea mai este de parcurs un drum lung datorita unor probleme tehnice si a costurilor uriase.
Dar nu se stie niciodata ce aduce ceasul, astfel ca ne putem pomeni curand cu niste cursuri de reorientare spre meseria de pastor turma mamuti, in loul clasicelor ovine, bovine si porcine. Caci dintr-un mamut de varsta medie se vor putea face mii de fripturi fragede, iar din picioare niste racituri cat pentru un intreg tinut.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.