Volodimir Zelenski anunță că vrea să rezolve „problemele istorice” cu România, Polonia,...

Volodimir Zelenski anunță că vrea să rezolve „problemele istorice” cu România, Polonia, Ungaria… Sa mori tu?

1 367

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat într-  interviu acordat unor mass-media ruse ….independente că doreşte să coopteze şi ţările vecine, inclusiv România, într-un acord cu Rusia privind protejarea limbilor minorităţilor.  Frumoase ganduri, nu?

Omniprezentul prezident Zelenski a spus că printre punctele aflate pe masa negocierilor privind un viitor acord de pace se numără și protejarea limbii ruse în Ucraina. Corect, si europeneste, desigur… Dar a mentionat „ca …afacerea necesită totusi compromisuri….
Sigur ca in toate compromisurile unor tratative  ,,mai lasa jupanul, se mai targuie vecinul… Dar asta ar fi fost valabil pe vremea cand marele diktator Stalin stabilea EL cu un creion gros corecturile… Si in ce-i priveste pe romani, Kremlinul a „ciupit” serios din Tinuturile si pamanturile romanilor din Nordul Moldovei si Bucovina, Ținutul Herța. Hotinul…! 

Potrivit insa noului presedinte Zelenski, si nu a … deciziilor diktatorlui Stalin, confirmate apoi la Moskova de ucraineanul Nikita Hrusciov, un asemenea „compromis” ar putea fi o formulă de „respect reciproc faţă de limbile cetăţenilor din ţările vecine”, a spus Zelensky, potrivit Agerpres.
Respect limbile națiunilor vecine – sunt interesat de un astfel de acord, vreau să-l semnez cu toate ţările vecine. Sunt interesat de Rusia, Ungaria, Polonia, România – dar avem multe probleme istorice diferite. Avem multe minorităţi, naţionalităţi şi acest acord ar trebui să fie suficient pentru a respecta anumite limbi în ţara noastră”, a spus inodor preşedintele ucrainean…
Interviul a fost acordat postului de televiziune Dojd, website-ului Meduza (ambele fiind anti-Kremlin şi au fost blocate în Rusia, după declanşarea războiului în Ucraina) ca şi cotidianului Kommersant.
Agenţia Federală pentru Supravegherea Comunicaţiilor din Rusia, Roskomnadzor, a cerut mass-media ruse să nu publice interviul provocator cu Zelenski, avertizându-le că, în caz contrar, vor fi sancţionate. Caci iata ce spunea Zelenski, in ce ne priveste , într-un discurs oficial din 2020: ”Bucovina de Nord a fost ocupată de români”, tocmai de Ziua Unității și Libertății Ucrainei
Din pacate Guvernul roman a trecut cu vederea enormitatea afirmatiei prezidentiale confrm careia: „Bucovina de Nord a fost ocupată de români”, o poziție ce a trecut nesancționată de oficialitatile României, tara care  o susținea foarte  ferm în fața agresiunii ruse. România susține necondiționat Ucraina în fața agresiunii ruse, atât la nivel declarativ, diplomatic, în acord cu tratatele internaționale, cât și practic, prin ajutoarele trimise civililor din zonele de conflict, precum și pregătirile pe care le face pentru a primi  sute de mii de migranți ucraineni, în cazul izbucnirii unui război.

De cealaltă parte, însă, Ucraina are o cu totul altă abordare față de România, prin rostirea la intamplare de catre un fost actoras cu nota 4 la Istorie… Astfel, în discursul oficial al președintelui Volodimir Zelenski de anul trecut, de Ziua Unității și Libertății Ucrainei, șeful repetent al statului vecin a declarat, cu subiect și predicat, că „Bucovina de Nord a fost ocupată de români în 1918.  Am tras noi vreo concluzie din această poveste?”, se întreba apoi tamp, repetentul la Istorie, preluat la acea dată cu jena și de agenția Agerpres…  
Cu exact 101 ani în urmă, a avut loc unul dintre cele mai semnificative evenimente din istoria statalităţii ucrainene şi a luptei pentru eliberarea naţională. Visele seculare pe care cei mai buni fii ai Ucrainei le-au trăit şi pentru care au murit au devenit realitate”. Acesta este un citat din Actul Zluki, care a anunţat reunificarea într-un stat unic, independent şi care a fost proclamat de liderii RPU (Republica Populară Ucraineană – n.r.) şi RPUO (Republica Populară a Ucrainei Occidentale – n.r.) pe 22 ianuarie 1919 în piaţa Sofia din Kiev.
În toate colţurile Ucrainei acest fapt a fost primit cu entuziasm şi inspiraţie: în sfârşit exista şansa de a construi o ţară unită şi independentă. Din păcate ea a fost irosită. Ambiţiile politicienilor i-au împiedicat să realizeze adevărata unitate statală. Unitate nu în cuvinte, ci în fapte. 
Liderul ucrainean este foarte departe de Dmitry Medvedev (vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, condus de Vladimir Putin) care a declarat sâmbătă 25 iunie 2022 că Moldova mai bine ar intra în componenţa unei „Noi România Mare“, ceea ce ar putea să sugereze şi alipirea la România, în afară de Republica Moldova şi a teritoriilor româneşti ajunse la Ucraina (vezi aici detalii: Rusia ne îndeamnă: Faceți România Mare!)

D.D.Rujan

COMENTARII

  1. Unii deja aberează. Adică noi avem peste 4.000.000 de cetățeni români plecați afară, de bine ce le-a mers în patrie, deci nu suntem în stare să apărăm și ceea ce avem, dar visăm la teritorii străine. Mă uit la harta de mai sus și mă apucă groaza: nu ne ajung generalii noștri, îi mai vrem și pe-ai altora. Plus bugetarii, plus pensionarii. Bre, mai lăsați trancaneala și vedeți ce se mai poate salva din România de azi.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.